Web design trendi 2019

Web design trendi 2019

Vsaka sekunda šteje

Vsi vemo, da je prvi vtis zelo pomemben. Ponavadi si prvi vtis o človeku ustvarimo v prvih nekaj sekundah. To velja tudi za spletne strani. No, seveda le v primeru, da se te dovolj hitro naložijo. Koliko časa pa imamo, da ustvarimo dober vtis?

Ljudje smo ponavadi (ko brskamo po spletu) zelo neučakani. Verjetno se vam je že zgodilo, da ste stran predčasno zapustili, če se vam ni ''naloadala'' dovolj hitro. Maile Ohye iz Googla pravi, da naj bi se stran naložila v dveh sekundah ali manj.

Kakšno zvezo pa ima to z dizajnom? No, lahko imamo čudovito spletno stran, ampak če se zaradi velikih fotografij in videov ne naloži dovolj hitro, ne bo na njej ravno veliko ogledov.

To pomeni, da moramo na hitrost spletne strani misliti že med oblikovalskim procesom. Web designerji se ne morejo več zanašati na developerje in na to, da bodo spremenili njihovo delo v stran, ki bo izgledala dobro, hkrati pa bo zelo odzivna. Hitrost mora biti zagotovljena že v zgodnejših fazah.

Dnevi velikih fotografij in nekompresiranih videov so mimo. Seveda fotografije in videi ne bodo izginili iz web designa, ampak bodo morali biti vključeni na tak način, da ne bodo upočasnjevali strani.

Najprej mobilni telefon

Surfanje po spletu na mobilnih napravah je zakon! Vsi imamo mobilne telefone, ne glede na to, kje smo. Z njimi tudi kupujemo in naročamo stvari. Poleg tega je mobilna spletna stran zelo pomembna za SEO, saj je letos Google spremenil indeks iskanja tako, da daje prednost mobilnim spletnim stranem.

Mobilne spletne strani se razvijajo iz dneva v dan in tako bo tudi naslednje leto. Pozorni moramo biti na burger menije in na minimiziranje klasičnega menija na malih zaslonih. Paziti moramo na velikost fotografij, vključiti pa moramo bolj ''ekonomične'' ikone. Ne skrbite, že sedaj so precej pogoste, tako da jih bodo uporabniki brez težav razbrali.

Asimetrična postavitev

Ko dizajniramo novo spletno stran, moramo vedno misliti ''izven okvirjev''. No, naslednje leto pa bomo mislili tudi izven klasičnih ''mrež''. Mreže uporabljamo za poravnavo in doslednost elementov, ki jih dodajamo na spletno stran, to so fotografije, naslovi, CTA gumbi ...

Dolgo časa je veljalo, da je stran narejena površno, če se nismo držali teh pravil, hkrati pa smo fokus prenesli na napačne elemente.

Danes pa vemo, da to ni več tako in da lahko z neobičajnimi postavitvami elementov, s prekrivajočimi barvami in teksturami ter z uporabo belega prostora in zanimivo tipografijo ustvarimo občutek globine, česar pri ''običajih'' straneh ne dosežemo.

Oblikovalci strani z veliko vsebine bodo še vedno prisegali na tradicionalno postavitev. Tisti pa, ki bodo želeli, da bi bile strani bolj unikatne, se bodo podali v bolj riskantne in netradicionalne vode brez mrež.

Dinamični gradienti

Gradienti so v dizajnu prisotni že nekaj časa. Vidimo jih že na tiskovinah pa tudi na spletu. Obstajajo v različnih barvah in oblikah. Uporabljali smo jih, da smo poživili fotografije, oblike in ozadja. Sedaj pa bomo zgodbo gradientov še nadgradili in jim dodali življenje. Že tako zanimivo ozadje lahko še nadgradimo z gibanjem.


www.brinox.si

Mikro animacije

Zelo subtilen, a hkrati zelo opazen trend v web designu bodo mikro animacije. Čeprav so te animacije zelo majhne, so zelo močno orodje in pritegnejo pogled uporabnika, hkrati pa poživijo uporabniško izkušnjo na strani. Uporabniku pomagajo razumeti strani, hkrati pa so zelo dobro vodilo. To dosežemo z mouse-over akcijami, in sicer tako, da elementu spreminjamo barve ali pa izrišemo dodatne elemente.


www.brinox.si

Fotografije: Pexels.com

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.