BLOG

BARVE IN NJIHOV POMEN

Barve, barve, barve. Barve so vsepovsod okrog nas. Nas privlačijo, odbijajo, nas zaznamujejo, z njimi se izražamo ali se sproščamo. Ne glede na to, ali se zavedamo, vplivajo na nas.

Barve in čustvene reakcije

Uporaba barv sega že v zgodnje civilizacije, pridobivali so jih iz različnih naravnih pigmentov in že takrat so se zavedali njihovega pomena. Od takrat do danes se njihova sporočilnost ni kaj dosti spremenila, z njimi izkazujemo družbeno pripadnost, se primerno oblečemo za določene dogodke in obrede. Danes poznamo na tisoče različnih odtenkov barv, ki vplivajo na naše dojemanje okolja. Seveda tu ima veliko vpliva svetloba in mešanje le-teh med sabo. Vsaka barva oziroma barvna kombinacija ima svojo sporočilnost in vzbuja v človeku različne čustvene reakcije.

Rdeča je zelo močna barva, simbolizira življenje, ljubezen, vitalnost, agresijo in nevarnost. Je najbolj agresivna barva, ki spodbuja intelektualne dejavnosti, metabolizem, napad in delo. Spodbuja asociacije kot so: stop, revolucija, nevarnost, praznik, ogenj in kri.

Oranžna je mešanica rumene in rdeče, ki spodbudno deluje na možgane in vliva pogum. Simbolizira veselje, zrelost in rast, trajnost, zvezo. Oranžna barva osvobaja in sprošča čustva ter odpravlja samopomilovanje in pomanjkanje samospoštovanja. Asociira nas na sonce, ogenj, sadje.

Rumena je prav tako kot rdeča močna in opazna barva. Je edina barva, ki bode v oči, mednarodno uveljavljena barva, ki simbolizira nevarnost. Rumena je barva zlata in sonca, zato je simbol večnosti. Prav tako je simbol za zavist, napuh, sovraštvo in izdajalstvo. Izraža optimizem in samozavest, lahko pa brezobzirnost in zoprno vsiljivost.

Rjava predstavlja nekaj otipljivega, stabilnega, odganja negotovost. Simbolizira materinstvo, materialnost, ugodje in varnost. Je močna in zaščitniška barva, ki na organizem deluje pomirjujoče.

Črna v nas spodbudi asociacije na ostrost, zaprtost, okultno, včasih mračnost ali prestiž.

Bela simbolizira mir in tišino, nov začetek, brezmadežnost, resnico, nedolžnost. Asociira nas na sneg, angela, zimo in mraz. Za razliko od črne, za katero velja odsotnost vseh barv, bela združuje vse barve barvnega spektra. Preveč te barve deluje hladno, daje občutek osamljenosti.

 

Zelena je pomirjujoča in osvežujoča, povezujemo jo z naravo. Simbolizira mir, svežino, rast in prebujanje. Povezujemo jo z varnostjo, pravičnostjo, nezrelostjo in počitkom. Njen vpliv je pomirjajoč, daje vtis morale in lojalnosti.

Modra je pomirjujoča barva, ki jo povezujemo z naravo, morjem, gorami. Zbuja občutke neskončnosti, globine, strmenja k nečemu višjemu. Asociira nas na hladnost in vdanost, simbolizira odprtost, inteligenco in upanje. Projicira zbranost in ponotranjenost in s tem nasprotuje in ovira rumeno barvo.

Vijolična sodi med temnejše barve, je mešanica modre in rdeče. V nas vzbuja pomirjenost, skromnost, potrtost, preprostost. Povezujemo jo z močjo, premoženjem, oblastjo, kozmetiko in cvetjem. Simbolizira zmernost, obvladovanje, poslušnost in pokornost.

Vpliv na vizualno komunikacijo

Barve imajo velik vpliv na vizualno komunikacijo. Različni odtenki drugače vplivajo na posameznika. Premišljena izbira barv in razumevanje so glavni atributi dizajnerjev in umetnikov, ker lahko dramatično vplivajo na izid njihovega dela. Na podlagi njih si ustvarimo interpretacije in mnenja, te pa nas lahko nad določeno temo, projektom ali izdelkom navdušijo ali nas od njega odbijejo. Te so odvisne od mišljenja in kakšno sporočilnost želimo okolici oziroma uporabniku prikazati.

Skupaj
ustvarimo
nekaj odličnega

(ali pokličite: 01 620 3370)

Kontakt

Izpolnite obrazec in nam na kratko opišite vaše želje. Predstavnik ENKIpe vas bo kmalu kontaktiral z odgovorom. Se slišimo!