BLOG

AI JOURNALING - AKTUALNE AI NOVICE

Na tem mestu zbiramo sveže novičke s področja AI (Artifical Inteligence ali UI - umetne inteligence), ki jih spremljamo na dnevni ravni. Vedno, ko se zgodi kaj pomembnega ali zanimivega na področju marketinga, kar bi vas utegnilo zanimati ali pa vam pri vašem delu pomagati, bomo zapisali na tem mestu.

Vse je enkrat prvič

1. Prva AI regulacija v EU (in na svetu) kmalu stopa v veljavo

Evropski parlament je uradno sprejel prvi obsežnejši zakon o umetni inteligenci na svetu. V celoti bo v veljavo stopil nekje v roku dveh let, določene prepovedi in akti pa stopajo v vljavo že sredi leta 2024. 

Ključne prepovedi v aktu so med drugimi:

  • Prepovedana je uporaba AI tehnologije, ki spreminja vedenje, izvaja socialno ocenjevanje ali uporablja biometrične podatke brez dovoljenja.
  • AI tehnologije, ki so povezane z visokimi tveganji na občutljivejših področjih, kot so zdravje, izobraževanje in izvrševanje zakonov, bodo deležne temlejitih pregledov preden bodo lansirane na trgu
  • Generativna AI orodja (kot npr. ChatGPT) pa morajo biti odprta glede načina delovanja in podatkov, na podlagi katerih se učijo, upoštevajoč EU zakone o avtorskih pravicah

Čeprav so mala podjetja deležna kar nekaj olajšav, pa je osnovno sporočilo jasno: razvoj AI tehnologij ne sme posegati v posameznikove pravice ali svoboščine.

Prikladno, pa je v ChatGPT-ju že nastal nov GPT pod imenom “EU AI Act assistant”, ki uporabnikom odgovori na vsa vprašanja, ki jih imajo v zvezi z novo zakonodajo.

2. Prvi AI software inženir na svetu - Devin

Cognition Labs, svež obraz na sceni startupov, stoji za razvojem Devina, AI inženirjem, ki je sposoben samostojnega programiranja in izpopolnjevanja modelov AI.

Devin je svojo vrednost dokazal z obvladovanjem resničnih inženirskih nalog na Upworku, poleg programiranja pa se lahko hitro nauči tudi novih stvari, predvsem prek raziskave na internetu. S tem se že nakazujejo spremembe v programerskem okolju, za katerega je bilo napovedano, da ga bo razvoj AI tehnologije v prihodnosti preoblikoval.

Novosti v ChatGPT-ju in Midjourney-ju

1. OpenAI naj bi kmalu lansiral ChatGPT 5 oz. ChatGPT 4.5 

Informacije so zaenkrat še skope, saj uradne napovedi podjetja OpenAI še ni bilo. Sam Altman je sicer v nedavnem podkastu razkril, da nameravajo lansirati nov model še to leto (predvideva se v poletju 2024), a da več informacij nima, niti o tem, kako se bo ta imenoval.

Zaenkrat je znano le (po navedbah tehnoloških medijev), da naj bi bil najučinkovitejši OpenAI model do sedaj in “materialno boljši” od Chat GPT-ja 4. Zmogel naj bi procesirati večje količine podatkov naenkrat ter se povezovati z ostalimi AI programi, ki jih razvija OpenAI.

2. Midjourney testira novo funkcijo - konsistenca ustvarjanja likov 

Nova funkcija algoritma uporabnikom omogoča, da lahko sedaj isti lik uporabljajo v različnih slikah in stilih, brez da bi preveč odstopal od negovega prvotnega dizajna.

To pomeni, da lahko v Midjourney verziji 6 ustvarite določen lik, kateremu lahko potem spreminjate okolje, v katerem se nahaja, oblačila, frizuro in celo stil grafike.

Tehnologija je zaenkrat še omejena in v fazi testiranja, zato ne pričakujte rezultatov brez napak. Kot vedno pri AI generativnih modelih, se je potrebno igrati s prompti, da pridete do končnega želenega izdelka.

3. “READ ALOUD” funkcija v ChatGPT-ju

OpenAI uvaja funkcijo, s katero vam bo Chat GPT lahko rezultate prebral naglas, pri čemer boste lahko izbirali med 5 glasovi. Funkcija zanekrat podpira 37 jezikov in je na voljo tako v mobilni aplikaciji kot na računalniški verziji ChatGPT-ja, pobrh vsega pa še v obeh modelih; 3.5 in 4.

Dodatna funkcija odlično dopolnjuje glasovne ukaze, ki jih j ChatGPT uvedel septembra 2023. Tako lahko sedaj zelo učinkovito ChatGPT uporabljate tudi na poti.

4. ChatGPT odstranjuje plugine

Zaradi uvedbe in razvoja GPT-jev, ki na nek način prevzemajo funkcije plug in-ov, bo OpenAI te  v ChatGPT-ju kmalu tudi umaknil. Tako novih pogovorov znotraj plug in-ov od 19. marca 2024 ne bo več mogoče odpirati, v že obstoječih pogovorih pa bodo uporabniki plug in-e lahko uporabljali še do 9. aprila 2024.

OpenAI je napovedal nov model

1. Sora: text-to-video AI orodje

OpenAI je napovedal vstop na bojno polje text-to-video AI orodij, kar pomeni da orodje s pomočjo tekstovnega prompta (navodila) generira video.

S tem so postavili ob bok Gemini-ju, ki ga je Google lansiral pred kratkim in tako napovedali zanimivo borbo, ki jo bomo seveda z zanimanjem spremljali.

Predstavljeni rezultati zaenkrat izgledajo zelo obetavni, veliko boljši od obstoječih orodij, več pa bomo videli, ko bo orodje na voljo tudi širši uporabi. Naj zmaga najboljši.

2. NOVO: Memory funkcija na ChatGPT-ju

Še ena novost istega podjetja na njihovem najbolj znanem modelu (ChatGPT), je funkcija spomina, ki je trenutno ravno tako še v testni fazi med nekaterimi uporabniki.

Zaenkrat še ni znano, ali bo funkcija na voljo tudi na brezplačnem modelu (ChatGPT 3.5), vsekakor pa bo pomembno pripomogla pri uporabi orodja.

S funkcijo spomin bo namreč med pogovorom s ChatGPT-jem možno označiti, če želite, da si ta pogovor zapomni ali ne. To vam pride še posebej prav, če ga recimo uporabljate tako v službene kot zasebne namene, ali če je trenutni pogovor, ki ga opravljate, povsem nerelevanten za vsebino, ki jo ponavadi ustvarjate z vašim ChatGPT-jem.

Nastavitve bodo omogočale tudi izbiro, katere vaše spomine naj si ChatGPT zapomni, kar mu bo pomagalo pri izdelavi bolj točnih informacij v prihodnosti, vam pa ne bo treba vedno znova ponavljati istih promptov in navodil.

Vstopamo v znamenje dvojčka

1. Adijo Bard, dobrodošel Gemini!

Uporabljate Google Barda? Naj vas naslov ne prestraši, Google je v februarju lansiral nadgradnjo svojega obstoječega, precej priljubljenega AI orodja Barda in ga zgolj repozicioniral in preimenoval v Gemini. O tem projektu so z velikim navdušenjem že pisali in obljubljali najboljše AI orodje, ki bo po funkcionalnosti prehitelo ChatGPT.

Pa je res tako?

Prva testiranja uporabnikov na žalost namigujejo, da ne, in posledično pozivajo k izboljšavam modela, od katerega smo si vsi precej obetali (napovedi in obljube so bile res velike). V primerjavi s ChatGPT-jem 4, je veliko manj natančen pri poznavanju nedavnim dogodkov (nazadnje, ko smo ga preizkusili, tudi zase ni vedel, da že obstaja) in podaja manj logične odgovore.

Nove nadgradnje pa uporabnikom omogočajo kreiranje vizualov in grafik (t.i. Imagen), uporabo aplikacije in dobro uporabniško izkušnjo. Del modela ostaja brezplačen, Gemini Advanced ali Ultra Pro pa je plačljiv.

Zanimivost: Če boste v Google iskalnik vpisali zgolj Gemini, bo prvi zadetek še vedno platforma za trgovanje s kriptovalutami, ki se ponaša z enakim imenom - Gemini.

2. Meta bo označila AI vizuale

Pozor vsi grafični ustvarjalci oblikovalci in content creatorji!

Ker se v digitalnem okolju pojavlja vse več kreacij, ki so bile ustvarjene s pomočjo AI (ene bolj, druge pa manj kakovostne), se je Meta, ki upravlja z Instagramom, Facebookom in Threadsi, odločila, da bodo sedaj tiste slike, za katere bodo zaznali, da jih je ustvaril AI, tudi primerno označile, ter jih tako ločile od ostale vsebine.

S tem želijo predvsem ustaviti poplavo nekakovostnih vizualov in t.i. “deepfakes”, katerih razvoj je AI pognala v nebo. Uporabniki bodo tako lažje razbrali, katera vsebina je pristna, da jih morebitni zavajujoči vizuali ne bi zavedli in dezinformirali. Funkcija zaenkrat še ni aktivna, ko pa bo, bomo verjetno to vsi precej hitro opazili.

Tu so nova AI orodja in funkcije

1. Google - Lumiere

Konec januarja je Google najavil Lumiere - njihov nov AI model, ki naj bi ustvarjal super realistične videe. Če gre verjeti njihovim napovedim, naj bi bilo orodje še boljše od trenutno obstoječih AI orodij za oblikovanje videev, kot sta Pika Labs in Runway. Orodje zaenkrat še ni na voljo za uporabo v javnosti, videi, ki so jih predstavili do sedaj pa obljubljajo veliko. Komaj čakamo, da ga preizkusimo.
 

2. ChatGPT - @ 

Ali uporabljate custom GPT-je v OpenAI trgovini? Potem se boste zelo razveselili najave, da je sedaj v enem pogovoru možna interakcija z več GPT-ji hkrati in ne zgolj z enim naenkrat, kot do sedaj. Tako lahko npr. v istem pogovoru združite GPT, ki odgovarja na vaša vprašanja v stilu Joe Bidena in GPT, ki oponaša stil Donalda Trumpa. Skoraj tako, kot da bi imeli oba ameriška predsedniška kandidata pred sabo, da ju intervjuvate. 

Šalo na stran, kombiniranje različnih GPT-jev vam lahko pride zelo prav pri kreiranju različnih vsebin, vse kar morate storiti je, da v pogovoru uporabite oznako @ in označite GPT, ki ga želite uporabiti v pogovoru.
 

3. Amazon - Rufus

Ni skrivnost, da je Amazon veliko svojih virov v zadnjem času namenil raziskovanju AI orodij in razvijanju svojih lastnih. Kar smo do sedaj vedeli o tem trgovskem velikanu je, da so AI že integrirali v svoje interne poslovne procese in da intenzivno razvijajo AI orodje, ki naj bi bilo povezano z njihovo funkcijo iskanja. Sedaj pa je končno tukaj.

Rufus, kot so ga poimenovali, je njihov AI asistent za nakupovanje in predstavlja ogromen korak v smeri t.i. iskalne generativne izkušnje ali SGE (Search Generative Experience). Ta z uporabo AI uporabnikom omogoča bolj izkustveno iskanje. Namesto, da uporabniki rezultate iščejo na podlagi ključnih besed, se lahko s prodajnim asistentom komunicirajo bolj “človeško”, kot bi s prodajalcem v trgovini.
 

Na primer, če bi kupec potreboval tekaške čevlje, bi lahko asistentu razložil, za kakšen namen jih potrebuje, kakšne želje ima glede dizajna, trajnosti,vzdržljivosti materiala … Vse seveda v opisni obliki. AI prodajni asistent te informacije združi s svojo ogromno podatkovno bazo in glede na želje kupca svetuje, na kaj mora biti kupec pozoren in mu ponudi najbolj primerne izdelke glede na njegove želje.

ChatGPT novosti

1. ChatGPT Teams

ChatGPT Teams je vrsta naročnine na storitve, ki je primerna za skupine in podjetja, ki pri svojem delu redno uporabljajo naprednejše funkcije ChatGPT. Omogoča namreč več posamičnih računov znotraj glavnega računa podjetja. Cena znaša od $25 na osebo dalje, omogoča pa vse zmogljivosti individualnega računa + zagotovilo, da se model ne bo učil na inputih uporabnikov, kreiranje GPT-jev, namenjenih zgolj internemu kolektivu, posebej prilagojen delovni prostor in možnost admin upravljanja aktivnosti kolektiva.

S to vrsto naročnine so pokrili ogromno vrzel, ki je zevala med individualno naročnino na ChatGPT Plus, ki so jo lahko naredi vsak posameznik, in ChatGPT Enterprise, ki je namenjem velikim podjetjem in ga je treba naročiti posebej, prek kontaktnega obrazca.

2. GPT Store

GPT store je druga novost OpenAI, ki smo jo čakali vse odkar so naznanili možnost izdela custom GPT-jev. Z naročnino na račun ChatGPT Plus imajo uporabniki možnost izdelave svojih GPT-jev - aplikacij, ki temeljijo na ChatGPT tehnologiji.

To v praksi pomeni, da si lahko sestavite svojega AI pomočnika, katerega funkcionalnosti prilagodite popolnoma svojim potrebam. Z odprtjem GPT trgovine pa lahko uporabniki (podobno kot v app trgovinah), uporabljajo tudi GPT-je, ki so jih razvili drugi in odprli za javno uporabo.

CES 2024 v znamenju AI

Na letošnjem CES-u, največjemu sejmu potrošniške elektronike na svetu, smo bili priča razkritju številnih novosti s področja AI, med katerimi je verjetno najbolj odmeval izum “Rabbit r1” start up podjetja Rabbit. 

Gre za elektronsko napravo, ki naj bi služila kot tolmač in izvajalec interakcije med človekom ter tehnologijo - predstavljajte si ga kot nekakšnega pomočnika, ki bi mu z našim glasom predali ukaze, naprava pa bi jih za nas izvedla v računalniškem svetu.

Tako si očitno lahko obetamo lažje upravljanje vseh obstoječih in še prihajajočih AI tehnologij ter naših vse pametnejših mobilnih telefonov. Kakšna pa bo njena uporabnost v resnici, pa bomo videli šele, ko pride naprava v prodajo.

Največje novosti decembra

1. EU prvi na svetu z AI zakonodajo

Zaradi hitrega razvoja AI tehnologij in njihovega vse večjega vpliva na družbo ter gospodarstvo je ključno, da se vzpostavijo zakonodajni okvirji, ki bodo zagotavljali varno uporabo AI orodij in spoštovanje temeljnih pravic.

Zato je zelo dobrodošla novica, da sta Evropski svet in parlament 8. decembra 2023 dosegla začasni dogovor o prvih pravilih oz. regulativi za AI na svetu, ki so jih poimenovali “Akt o umetni inteligenci”.

 Z dogovorom želijo vzpostaviti ravnotežje med spodbujanjem inovacij in zagotavljanjem, da AI sistemi, ki se uporabljajo v EU, spoštujejo varnost, temeljne pravice in vrednote EU. 

Za dosego dogovora so se odločevalci pogajali kar 3 dni, nova regulativa pa naj bi začela veljati dve leti po uradni potrditvi.
 

2. Midjourney V6

Midjourney je trenutno verjetno najbolj napredno AI orodje, namenjeno oblikovanju vizualov. S pomočjo tekstovnih ukazov ali “promptov” lahko uporabniki ustvarjajo najrazličnejše kreacije, od realnih slik, kot jih najdemo na spletnih knjižnicah za fotografije, do umetniških izdelkov različnih stilov. 

Tudi na ENKI-ju ga redno uporabljamo pri različnih nalogah, pri čemer je treba biti pazljiv, da mu podamo čim bolj natančna in specifična navodila, drugače so slike popačene ali pa neprepričljive - podobno kot je tudi z besedili pri ChatGPT-ju.

21. decembra je Midjourney predstavil svoj nov model - Midjourney V6, ki prinaša pomembne novosti v primerjavi s prejšnjim modelom. Med glavnimi izboljšavami so:

  • Izboljšana natančnost branja promptov,
  • Možnost branja in upoštevanja daljših promptov,
  • Napredek v znanju modela in skladnosti kreiranih izdelkov s prompti,
  • Izboljšane možnosti za ustvarjanje kompleksnejših kreacij,
  • Dodana možnost vključevanja manjšega besedila v slike,
  • Izboljšan “upscaling” oz. večanje ločljivosti slik.

Te in še druge nadgradnje modela sedaj uporabnikom omogočajo še večjo natančnost in kakovost pri ustvarjanju vizualov s pomočjo AI.

Skupaj
ustvarimo
nekaj odličnega

(ali pokličite: 01 620 3370)

Kontakt

Izpolnite obrazec in nam na kratko opišite vaše želje. Predstavnik ENKIpe vas bo kmalu kontaktiral z odgovorom. Se slišimo!