Give us green

Ljudje imamo že od nekdaj željo, da se povezujemo z naravo; temu znanstveniki pravijo biofilija. Na žalost pa dandanes prostori, v katerih preživimo veliko časa – da, to so prav pisarne –, ponavadi ne nudijo te povezave z naravo. Študije so pokazale, da lahko le nekaj rastlin na delovnem mestu prispeva k pozitivnim spremembam v počutju zaposlenih. Enako velja tudi za domove. Preberite nekaj razlogov, zakaj je dobro imeti vsaj nekaj rastlinja v svoji bližini.

Velik vpliv na počutje

Že samo to, da lahko vidimo naravo, ima velik vpliv na naše počutje in samozavest. To se še posebej vidi pri mladih ljudeh. Teorija obnove pozornosti sugerira, da gledanje v naravo povzroči, da se možgani preusmerijo v drugačen način obdelave podatkov. Raziskovalci, ki so raziskovali možganske valove ljudi, ki so 40 sekund gledali zelen travnik in siv zid, so ugotovili, da je dovolj le kratek pogled na travnik in že se možgani preklopijo na bolj »relaxed mood«.

 

 

Vizualnost

Ne samo da z rastlinami v pisarno prinesemo neskončno število zelenih odtenkov, prinesemo tudi pomirjajočo barvo, ki ima lahko na nas nekakšen meditativen učinek. To vodi k večjemu zadovoljstvu zaposlenih. Pisarna, »oblečena« v zeleno, predstavlja svežino in čistočo, kar meče lepo luč tudi na naš brand.

 

Čiščenje zraka

Moderne poslovne hiše in pisarne lahko vsebujejo več kot desetkrat toliko polutantov, kot jih je v zraku na prostem. Rastline so odlične pri odstranjevanju polutantov, kot so plesen, formaldehid, prašni delci, ogljikov monoksid in delci čistil, ki ostanejo v zraku. Poleg tega pomagajo uravnavati raven vlage. Vse to pripomore k lažjemu dihanju in čistejšemu zraku. To posledično pomeni manj bolezni in manj bolniških odsotnosti.

Zniževanje hrupa

Hrup nam gre lahko na delovnem mestu zelo na živce in lahko močno vpliva na raven naše koncentracije. Rastline vsrkavajo tresljaje in zvočne valove, zato so odlične za zmanjševanje hrupa in šumov na delovnem mestu. Več rastlin imamo v pisarni, bolj bomo znižali raven hrupa.

Zvišanje produktivnosti

Produktivnost zaposlenih lahko naraste tudi do 15 % po tem, ko pisarno napolnimo z rastlinjem. Že ena rastlina na kvadratni meter lahko pripomore k boljšemu spominu in poveča kreativnost. Ne samo rože, že pogled skozi okno na bližnji travnik lahko povzroči pozitivne spremembe v delovanju možganov.

Torej, katere rastline naj imamo v pisarni? V naslednjem blogu preberite, katere rastline dobro uspevajo v pisarni :)

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.