Rastline v pisarni (2. del)

V prejšnjem blogu o rastlinah smo navedli nekaj razlogov, zakaj so rastline pomemben del pisarniškega okolja. Tudi v naši pisarni sledimo tem načelom in pridno skrbimo za svoje rastline. 

Predstavili vam bomo nekaj najbolj priljubljenih rastlin, ki ne zahtevajo veliko nege in dobro uspevajo v pisarnah. 

Dobro očistim zrak

Fikus gumovec – (Ficus elastica)

Fikus gumovec ali navadni fikus spada v družino murvovk in ga v naravi najdemo v tropskih in subtropskih območjih južne in jugovzhodne Azije. V naravi zraste od 30 do 60 metrov visoko. Ima velike, mesnate, svetleče, temno zelene liste.


foto: @plantosaurs

Zmajevka – (Dracena fragrans)

Zmajevka zelo dobro uspeva v pisarniškem okolju in je znana po tem, da zelo dobro čisti zrak okoli sebe. Najdemo jo lahko v več različnih barvah. Med posameznimi zalivanji naj se njena zemlja posuši.

Palma areka – (Dypsis lutescens)

Če želite svoji pisarni dodati tropski pridih, vam bo zagotovo všeč palma areka. Zraste do dva metra visoko in raste razmeroma počasi. Kljub počasni rasti zelo dobro prečisti zrak, hkrati pa s svojimi gosto rastočimi listi posrka veliko sevanja iz elektronskih naprav.

Ne potrebujem veliko svetlobe

Spatifil – (Spathiphyllum)

Spatifil je znan po svojih belih cvetovih, ki se na dolgih pecljih šibijo nad temnimi zelenimi listi. Kljub temu, da za rast ne potrebujejo veliko svetlobe, moramo skrbeti, da je zemlja vedno vlažna. Če rastlina ne cveti, jo premaknimo v še temnejši prostor.

Potos – (Epipremnum aureum)

Potos raste izjemno hitro, hkrati pa ne potrebuje veliko svetlobe. Zaradi oblike svojih listov je zelo prijazen očesu. Prav zaradi tega je zelo popularna pisarniška rastlina. Najboljša mesta za to rastlino so police in vrhovi omar. Kljub temu da izgledajo, kot da potrebujejo konstanto oskrbo, temu ni tako.


foto: @plantosaurs

Poprovkasta pileja – (Pilea peperomioides)

Pileja je zanimiva predvsem zaradi svojih okroglih listov na tankih pecljih. Zaradi oblike listov ji rečemo tudi »NLP rastlina«. Posajena v lončku zraste nekje do 20 cm, zato jo imamo lahko kar na mizi. Listi sami iščejo vir svetlobe in se za njo obračajo.

Včasih lahko pozabiš name

Okroglolistna tolstolistnica – (Crassula ovata)

Za to rastlino pravijo, da naj bi prinašala bogastvo, zato ji rečemo tudi japonsko drevo denarja. Je nezahtevna rastlina, ki v svojem naravnem okolju – Južni Afriki zraste v grm, visok do dva metra . Pri nas velja za nezahtevno rastlino, ki jo lahko najdemo v veliko različnih oblikah. Poznamo namreč kar 300 različnih vrst.

Zamiokulkas – (Zamioculcas zamifolia)

Pogovorno rečemo tej rastlini »ZZ plant«. Prepoznamo jo po svetlečih zelenih listih, ki so razporejeni na »steblu« in 6-8 parov manjših listov vzdolž le tega. V višino zraste do približno enega metra. V zemlji ima gomolje z rezervno hrano in ji zaradi tega ne bo hudega tudi takrat, ko odidemo na dopust.

Taščin jezik – (Sansevieria trifasciata)

Taščin jezik je prava rastlina za tiste, ki bi si radi pisarno ozelenili, a za skrb nimajo časa ali želje. Nedotaknjeno lahko pustimo kar nekaj časa, pa bo še vedno izgledala nespremenjena. Vsake toliko časa pa ji le privoščimo kakšen kozarec vode.


foto: @plantosaurs

Preberite še o pozitivnem vplivu rastlin v delovnem okolju >>

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.