Kako pripraviti najboljši pitch

KLJUČNO DEJANJE: MOMENT NAVDUŠENJA

Interier: pisarna. Minutaža: 5 minut. Zajemi sapo: nihče na svetu ne več o vsebini, kakor tisti, ki se aktivno pripravlja na izvedbo predstavitvenega govora, zato ne smemo dovoliti, da nas prisotnost članov uprave ali drugih pomembnih deležnikov pripravi do tega, da povsem odpovemo. V kolikor svoj »pitch« opremimo z nekaterimi najpomembnejšimi sestavinami, bo uspeh zagotovljen, zato v nadaljevanju izpostavljamo nekaj ključih točk, ki jih ne gre spregledati.

MOMENT NAVDUŠENJA

Znajdeš se na dogodku, kjer so prisotne prav tiste osebe, ki lahko aktivno vplivajo na to, da bo tvoja ideja končno prestopila v naslednjo fazo razvoja. Pristopiš, se nasmehneš, pozdraviš, se predstaviš, nato pa podaš kakšen kompliment ali opazko na dogodek. Šele tedaj se začne tvojih 5 minut slave. Če boš znal izbrati primerne in učinkovite besede, potem bo prvo dejanje izpeljano z največjo mero samozavesti, kar je premoreš. 

ZGODBA Z DRAMSKIM TRIKOTNIKOM

Pitch definitivno ni nekaj, kar bi bilo enostavno, saj od nas zahteva intenzivne priprave in sposobnost vsebinskega zgoščevanja. Vsi imamo najraje zgovorne zgodbe, ker jih razumejo tudi vizualni tipi ljudi. Te pa morajo biti dovolj prepričljive, da bodo sprožile pozitivne odzive, nagovarjale k sodelovanju in  -v končni fazi- pripeljale do uspešnega zaključka.

PROBLEM IN KAKO GA REŠITI

Predstaviti moramo tudi problem oz. vsaj tisto, kar je relevantno za našega naslovnika. Če dobro poznamo naše občinstvo, lahko smiselno predvidimo tudi možna vprašanja in potencialne reakcije, ki nam bodo pomagale, da se znebimo treme. Predstaviti se moramo kot potencialni reševalec problema, pri čemer med vrsticami odgovarjamo na vprašanje, v čem smo najboljši in zakaj mora občinstvo izbrati ravno nas in ne nekoga drugega. Ubrati moramo prav takšen pristop, ki nas bo dvignil nad povprečje, zato je na tej točki pomembna še ena zadeva: odgovor na vprašanje, kaj je tisto, kar nas pravzaprav dela drugačne.

PRAVILO PRVIH 30 SEKUND

Zapomniti si moramo, da najboljšega nikoli ni dobro prihraniti za na konec, bistvo pa je priporočljivo sporočiti že v prvih 30 sekundah. Ko bomo pričeli z govorom, bo namreč pozornost nagovorjenega občinstva nekje na 80 %, vmes bo za kakšen hip narastla, proti koncu pa sunkovito padla. 

PRVIČ, DRUGIČ, TRETJIČ ... PRODANO!

Če res verjamemo v svoje delo, tega pač ne smemo skrivati. Prav je, da pokažemo vnemo in entuziazem, saj prav neverbalna govorica in motivacijski pristop predstavljata enega najpomembnejših faktorjev v procesu navduševanja. Argumente je smiselno podkrepiti s številkami, govor pa lahko opremimo tudi s kakšnim šaljivo začinjenim vložkom, ki lahko pomeni temeljni doprinos k vzpostaviti zaupanja in plodnega sodelovanja v bodoče.
Sicer pa, nekateri pravijo, da moramo vsebino govora najprej zaupati svoji stari mami. Če nas razume tudi ona, potem smo »zmagali«, saj smo šele takrat, ko smo ideje sposobni predstaviti na kratek in povsem preprost način, pripravljeni na izvedbo najboljšega in zato tudi nepozabnega predstavitvenega govora. 

Opomba: vse fotografije, ki smo jih uporabili v pričujočem zapisu, so last portala Pexels.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.