Drupal

Kaj je Drupal?

Drupal je odprtokodna platforma za programiranje spletnih mest (CMS). Z njim enostavno organizirate, upravljate in objavljate vsebino na splet. Drupal se uporablja na več kot milijon spletnih straneh po svetu, med njimi sta tudi spletni strani Bele hiše in Amnesty Internationala, uporablja pa ga tudi Twitter za svojo stran za razvijalce. Primerna je tako za osebne kot poslovne strani, intranete, galerije, spletne trgovine, skratka lahko bi rekli, da za Drupal noben oreh ni pretrd.

Izdelan je bil pred nekaj več kot desetimi leti in objavljen pod licenco GPL. To pomeni, da Drupal lahko brezplačno prenesete, uporabljate in popravljate. Ta način omogoča, da ga uporabniki vseskozi posodabljajo in nadgrajujejo z najnovejšimi tehnologijami kar jih splet ponuja.

Drupal - nekaj korakov pred drugimi platformami

Drupal ima mnogo zavidljivih prednosti. Na prvem mestu je vsekakor neomejena možnost razširjanja osnovnega nabora funkcionalnosti. Veliko število razvijalcev ta Content Management System (CMS) dnevno posodablja in programira module, ki jih lahko ostali uporabniki poiščejo in dodajo na svojo spletno stran. Prednost Drupala je tudi ta, da je več-uporabniški, kar pomeni, da glede na pravice, ki jih določi administrator, drugim uporabnikom omogoča spreminjanje in dodajanje vsebine na spletno stran. Torej lahko vsi, ki imajo pravice dostopa, kadarkoli, neodvisno od avtorja spletne strani, posodobijo ali kako drugače upravljajo s spletno stranjo, kar vsekakor v prvi vrsti omogoča svobodo in ažurnost ter seveda odprte možnosti nadgradnje spletnega mesta v prihodnosti glede na specifične potrebe uporabnikov.

Izjemno zmogljiv kot CMS je Drupal tudi pri serviranju vsebin na način, ki ga želijo iskalniki (Search Engine Optimization - SEO). Že osnovne konfiguracije dosegajo odlične rezultate pri spletnih iskalnikih. Če jim dodamo še posebna orodja, ki jih je razvila skupnost, je Drupal med najboljšimi CMS-i na SEO področju.

Poleg vseh že naštetih prednosti, pa je Drupal CMS tudi izjemno varen. Na njem teče na tisoče visoko zmogljivih strani in tudi strani, ki so varnostno zelo izpostavljene. Prav zaradi tega je predmet resnih varnostnih testov, tako ljudi iz skupnosti Drupal kot tudi varnostnih strokovnjakov širom sveta.

Drupal ima po celem svetu zelo močno razvito skupnost, ki šteje že preko 630.000 razvijalcev oz. programerjev. Razvijalci ves čas skrbijo za nadgradnje, krpanje varnostnih lukenj in njihovo obveščanje, programiranje novih funkcionalnosti ter razvoj sistema, vse to pa Drupal postavlja med vodilne platforme spletnih strani pri uvajanju novih tehnologij.

Drupal - Joomla - Wordpress. Kateri CMS izbrati?

V spletni agenciji ENKI smo izvedli poglobljeno analizo in na koncu ugotivili, da za zahtevne projekte, ki jih izvajamo, ustreza le Drupal. Uporabljati smo ga začeli leta 2011, od takrat pa izdelali številna opazna spletna mesta, nenazanje pa tudi s pomočjo Drupal-a (so)ustvarili 4 zaporedne spletne projekte leta od 2012 naprej. Ker lahko odgovorimo na vse potrebe, predvsem pa uporabnika postavimo na prvo mesto, še vedno uporabljamo Drupal, še posebno pa se veselimo nove različice Drupal 8. Več o analizi si lahko preberete na našem blogu Velika trojica odprtokodnih Content Management Sistemov - Wordpress, Joompa in Drupal.

Zakaj v spletni agenciji ENKI uporabljamo Drupal?

Preprosto, ker Drupal velja za enega najboljših urejevalnikov vsebin na svetu. Več prednosti Drupala prikazuje spodnja slika:

V spletni agenciji ENKI smo Drupal nadgradili in dodelali na način, da je kot CMS (Content Management System) uporabniško še bolj enostaven in deluje v slovenskem jeziku. Omogoča izredno enostavno urejanje in dodajanje vsebin, slik in datotek. Ena velikih prednosti tega CMS sistema je, da omogoča urejanje vsebin direktno preko spletne strani in se ni potrebno ločeno prijaviti v vmesnik.

Odprtokodna rešitev za programiranje in urejanje spletnih strani Drupal je popolnoma prilagodljiva, dopušča različne možnosti prikaza vsebin ter se ves čas nadgrajuje in prilagaja trendom na spletu. Pri realizaciji uporabniške izkušnje in grafike spletne strani ali spletne aplikacije Drupal dopušča številne možnosti pojavnosti, ki so sicer, v klasičnih CMS (Content management system) sistemih, onemogočene. CMS sistem podpira in samodejno ureja tudi številne možnosti tehnične optimizacije spletnega mesta.

Pomembno je, da z uporabo Drupala upravljavec oz. urednik spletne strani ni vezan na izvajalca v primeru, da kasneje z njim ni zadovoljen. Prav tako lahko uporabi znanja različnih programerjev oz. agencij in tako pridobi najboljšo programsko rešitev za lastne potrebe. Uporaba agencijskih CMS (Content Management) sistemov, nasprotno, pomeni dolgoročno vezanost na avtorja in razvoj, vezan izkjučno za lastne namene.

V spletni agenciji ENKI se lahko pohvalimo s tremi izkušenimi Drupal programerji. Programirali smo nekaj najbolj zahtevnih spletnih strani v Sloveniji in sprejeli izziv nadgradnje programskih rešitev v okviru Drupala, ki odgovarjajo konkretnim potrebam naših partnerjev. V zadnjih letih smo dokazali, da združujemo ekipo razvijalcev oz. programerjev, ki lahko sprejmejo vsakršni izziv programiranja z odprtokodno platformo Drupal.

Vsa naša nagrajena spletna mesta, ki so nas povedla do naslova spletne agencije leta 2015, 2014, 2013 in 2012 (Netko natečaj v okviru Gospodarske zbornice Slovenije), prav tako digitalni projekti leta 2015, 2014, 2013 in 2012, v ozadju poganja Drupal, kar še dodatno dokazuje pravilnost naše odločitve. 

Vabimo vas, da si ogledate nekaj zahtevnejših projektov, ki so programirana z orodjem Drupal:

S programskim orodjem Drupal in ustreznim front-end programiranjem smo prejeli potrditve tudi na mednarodni ravni

Če želite spoznati prednosti Drupala na praktičnem primeru, nam pišite na info@enki.si. Sistem Drupal vam bomo predstavili v živo in vas prepričali v prednosti in enostavnost uporabe.

Več o Drupal-u pa si lahko preberete na http://drupal.org/.