Vzorec F: Kako uporabniki skenirajo vsebino

Na spletu beremo nekoliko drugače kot smo vajeni brati knjige. Ko danes uporabnik najde vsebino na spletu, ki ga zanima, jo najprej preskenira. Uporabniki so se navadili hitro preleteti informacije in se posvetijo le tistim delom, ki so pomembni za njih. Študije sledenja pogleda so pokazale, da bralci na spletu skenirajo informacije v obliki črke F. Se vam to sliši naključno? Poglejmo zakaj ni in zakaj je to pomembno za vaš posel.

Kaj je vzorec F?

Nič čudnega, če vam ga ne uspe opaziti, saj ni očiten in niti nas niso nikjer učili o njem. Vsi smo navajeni brati od zgoraj navzdol. Naš um pa med skenirajem po spletu išče le tisto najpomembnejše.

Zgornja roka črke F se formulira ko uporabnik začne preletavati zgornji del vaše strani, to je npr. naslov in pod njem izpostavljen uvod članka. Nato pogled skoči nazaj na lev rob zaslona in se spušča, dokler ne naleti na naslednji naslov ali informacijo, ki pade v oči. To informacijo je uporabnik iskal in bo tu porabil nekaj časa, da jo prebere. Tako se formulira spodnja roka črke F.

Ko je obiskovalec spletne strani pridobil vse informacije, ki jih je iskal bo nadaljeval s skeniranjem vsebine po istem vzorcu, če mu še kaj pade v oči, najverjetneje pa bo zaključil in odšel na drugo stran.

Zakaj je to pomembno?

Razumevanje načina skeniranja spletne strani je pomembno za vaš posel in njegov uspeh. Če vaša spletna stran ne ustreza vzorcu F se lahko zgodi, da uporabnik zapravlja čas z iskanjem informacij, ki jih potrebuje. Ko ima zadosti ali pa je vsebino, ki ga zanima nemogoče na lahkoten način preskenirati, se bo pomaknil na drugo spletno stran, kjer bo to lažje počel. Ko načrtujete vsebino z vzorcem F v mislih, boste dali uporabnikom tisto, kar hočejo – četudi se tega ne zavedajo.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.