UI, disciplina računalništva, ki pospešeno napreduje

Od Siri, Assistent in Alexa pa do vseh tistih, ki jih najdemo na netu, bodo chatboti postali del našega vsakdana. Predstavljajte si osebnega asistenta, ki vas spremlja in vam nudi pomoč na vsakem koraku, ne glede na kraj ali čas. Strokovnjaki napovedujejo, da bodo chatboti v bližnji prihodnosti v poslovnem svetu prevzeli popolno interakcijo z uporabniki. Že danes jih lahko najdemo veliko naokrog: na spletu v obliki pogovornega okenca, doma, v avtu in celo v našem žepu. Zaradi njihove všečnosti in zabavne uporabe postajajo vse bolj priljubljeni. 


Vir foto: Unsplash.com

Kaj je UI?

Umetna inteligenca (UI) je niz algoritmov oz. programska oprema, ki se preko podanih parametrov lahko uči iz lastnih napak, s tem raste in se izboljšuje. V praksi poskušamo z umetno inteligenco ustvariti tipično inteligenco človeka. Kaj to pomeni? Vsak človek se uči, zahvaljujoč inteligenci. Na primer pri učenju se moramo naučiti izvajati določene dejavnosti, in da bi jih usvojili, ponavljamo to dejavnost večkrat; pri tem delamo napake in se tako učimo, povečujemo svoje znanje in sposobnosti. Z umetno inteligenco poskušamo narediti prav to: ustvariti algoritem, ki bo večkrat ponovil dejanje in se učil iz napak. Če je bil pred nekaj leti glavni problem vseh znanstvenikov, ki so sodelovali pri raziskavah z umetno inteligenco, dokazati realno zmožnost uporabe inteligentnih sistemov za skupno rabo, se zdaj, ko je ta cilj dosežen, sprašujemo, kakšna bo prihodnost umetne inteligence.

Kam gre?

Danes se umetna inteligenca uporablja na vse več področjih. Obstaja več tipov umetne inteligence: Strojno učenje – stroji, ki imajo sposobnost učenja; Nevronske mreže – stroji, izdelani po vzoru naših možganov; Ekspertni sistemi – sistemi za pomoč pri odločanju; Inteligentni roboti – prepoznavajo predmete, se gibajo v prostoru. Seveda jih je še več in vsaka pokriva svoje področje. 

Google Duplex

Google kliče restavracijo, kjer naroči rezervacijo mize tako, da se prejemnik klica sploh ne zaveda, da se na drugi starni nahaja robot.

Boston Dynamics in robot Atlas

Boston Dynamycs ustvarja robote, ki izkoriščajo sisteme umetne inteligence za prepoznavanje obrazov, senzorje gibanja in še veliko več. Ustvarjajo izjemno okretne robote za različne dejavnosti.

Sophia, humanoidni robot

Sophia je humanoidni robot, ki ga je ustvaril Hanson Robotics in izkorišča splošno umetno inteligenco.

Umetna inteligenca pospešeno napreduje, a seveda je treba še veliko izboljšav, zlasti v določenih sektorjih. Zavedanje, da umetna inteligenca danes predstavlja realnost in ne več hipotezo, se pojavljajo domneve, da bi stroji lahko kmalu zamenjali človeka na številnih delovnih mestih. Nasprotje med človekom in strojem pa je veliko širše področje, ki ni povezano le z razvojem umetne inteligence, ampak tudi in predvsem z moralnostjo in delovno etiko v zvezi s človekom.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.