REŠITVE, KI PROGRAMERJEM OLAJŠAJO DELO

JavaScript orodjarna

JavaScript je zagotovo eden najbolj razširjenih in uporabljenih programskih jezikov na spletu. Ravno zaradi popularnosti je na voljo ogromno programskih knjižnic in razširitev. Ker razvoj lastnih rešitev terja dosti več časa kot uporaba in prilagoditev obstoječih, je dobro, da ima vsak programer v svoji orodjarni osnoven nabor rešitev, ki mu olajšajo delo. Oglejmo si nekaj zanimivih.

FullPage.js

FullPage.js je jQuery razširitev, ki nam omogoča preprosto postavitev celostranskih strani – z drsanjem po zaslonu se pomikamo med posameznimi stranmi, kot da bi šlo za diapozitive. Možnosti nastavitev je ogromno – od uporabe videa v ozadju, ročne nastavitve višine posameznih strani („diapozitivov“), do prikaza navigacije med posameznimi stranmi. Seveda odlično deluje tudi na mobilnih napravah. Poleg tega je za razširitev na voljo še kopica dodatkov, ki funkcionalnost še dodano obogatijo (paralaksa, učinki oz. prehodi med stranmi, premikanje z vlečenjem (drag) itd.).

Prenos: http://alvarotrigo.com/fullPage/

ScrollReveal

Za preprosto animiranje elementov je izredno uporaben ScrollReveal. Omogoča nam, da posamezne elemente animiramo, ko le ti pridejo v uporabnikovo vidno polje. Možnosti je veliko – od položaja elementa (iz leve, iz desne, od zgoraj, od spodaj) do spremembe velikosti in dolžine trajanja animacije. Zanimiva je tudi možnost zaporednega prikazovanja podobnih elementov v sekvenci (recimo prikaz galerije slik).

Prenos: https://scrollrevealjs.org/

Packery

Packery je jQuery vtičnik, ki nam omogoča prikaz elementov v mreži. Pri tem so elementi lahko različnih velikosti, Packery pa poskrbi da je mreža optimalno zapolnjena. Poleg tega lahko posamezne elemente tudi premikamo (povleci-spusti), na posamezne elemente pa lahko vežemo tudi različne dogodke (klik, povleci) in ob tem izvršimo poljubno kodo. Izjemno uporabno za prikaz raznoraznih galerij slik, elementov, ki so predstavljeni kot bloki (recimo novice) ali uporabo v raznih administrativnih vmesnikih za pripravo postavitev.

Prenos: http://packery.metafizzy.co/

Highcharts

Za pripravo grafikonov je med najbolj zmogljivimi zagotovo Highcharts. Na voljo je izjemno veliko različnih vrst grafikonov – od klasičnih črtnih, stolpčnih, ploščinskih in tortnih do 3D grafikonov. Vir podatkov je lahko tudi zunanji JSON vir (podatki iz tretjih strani). Možnosti oblikovanja je zares veliko, tako da lahko izgled popolnoma prilagodimo spletni strani, kjer bodo vključeni. Odlična je tudi dokumentacija s primeri uporabe in povezavami na delujoče primere, kjer vidimo izvorno kodo in jih lahko dodatno spreminjamo.

Prenos: https://www.highcharts.com/

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.