Presežek brez definicije

Presežek brez definicije

Special mention; Special Kudos
1. spe·cial; speSHəl; adjective 1. better, greater, or otherwise different from what is usual. Synonyms; exceptional, unusual, singular, uncommon, notable, noteworthy, remarkable, outstanding, unique.

 

Preden karkoli komentiram, sem podala direkten pomen besede »special«. Predvsem zato, da bomo v nadaljevanju vedeli, o čem pišem.

V resnici precej bedna izjava, a še kako resnična. »Nagrade mi ne pomenijo prav veliko.« Nagrade mi pomenijo toliko, da so nas vsi tisti, ki so nas ignorirali, pričeli jemati resno, ker opravljamo resno delo. In tudi trdo ...

Veliko pomembneje mi je združevanje, debatni krožki ljudi, ki opravljajo podobno delo kot mi. Ni pomembno, da so nekateri »najboljši« in veliko njih »slabih«. Pomembno je, da si izmenjujemo znanje, izkušnje, pa tudi teorijo. Zame. Tako se največ naučimo. Tako lahko napredujemo, poiščemo nišo, kjer smo najboljši in tisto pilimo in izpilimo …

Najpomembneje pa (mi) je, da se med seboj slišimo. Pa še nekaj. Nič nismo vredni, če vse to znanje ne znamo prenašati naprej, z njim skoparimo pri mlajših in urnejših, ter se ga trdno oklepamo. Ne gre zanemarjati, da sta rast in razvoj (marsikje) organska.

In, če se ob tem vrnem na nagrade, se je v kratkem zgodila ena hecna situacija, ki bi jo res rada razumela, pa je žal ne. Na dogodku, kjer strokovna žirija (spoštovani slovenski strokovnjaki s področja digitalij) nagrajuje posebne dosežke področja, niso podelili nagrade v otroški kategoriji z razlago, da v njej pač ni bilo presežkov.

Legit. Strokovnjaki imajo vedno prav. Ampak sedaj pride tisti »X« v enačbi, ki je zavit v meglico. Kaj slovenski strokovnjaki smatrajo za presežek in kaj tuji strokovnjaki smatrajo za presežek?

Pa grem pogledati z drugega konca … Na CSS Design Awards žirirajo kreativni direktorji, art direktorji, UX experti, fotografi, FE in BE developerji itd … in to agencij ali studiev, kot so Dogstudio, Born, Unit9, Creative Nights, Roll studio … prihajajo iz Amerike, Anglije, Francije, Hrvaške, Poljske, Češke, Avstralije, Švedske … Nekateri, morda vsi, so za svoja dela večkrat nagrajeni … ni se mi dalo guglati  …

Pa pogledam sodnike še na Awwwardsih …te pa kar popam poleg, http://www.awwwards.com/jury/2015/, skratka ljudje, ki jih ima vsak digitalar doma na oltarčku.

In vsi ti ljudje iz različnih koncev sveta so www.cevko.si enkrat okronali z nagrado »Special Kudos« na CSS Design Awards in naslednjič z nagrado »Special Mention« na Awwwards. Kaj pomeni »Special«, pa navajam v prvem delu sestavka. Ampak, kako, si rečem, če pa slovenski digitalni strokovnjaki trdijo, da Cevko ni nič posebnega?

Še več, KD ene od slovenskih vodilnih agencij mi je lepo povedal, da »Cevko ni stajliš«. To je bil eden izmed najbolj konstruktivnih komentarjev stroke v mojem življenju.

Po nekaj minutah razmišljanja, ko v meni že skoraj zavre, se pomirim. Ker sem vesela, da imajo slovenski digitalni strokovnjaki tako visoka merila. Višja od Canneskih sodnikov in najboljših svetovno priznanih dizajnerjev, developerjev, UX in UI strokovnjakov in ugotovim, da je to še bolje. Ker višje kot nam bodo postavili mejo za zagotavljanje digitalnega higienskega minimuma za zagotavljanje presežka, dlje bomo šli. In dlje kot greš, več izveš, več znaš in več veš ter več lahko daš in naučiš. In, v dobri veri, da je to prav, bomo vse to počeli še naprej. Učili. Vzgajali. Pripravljali naslednjo generacijo malih genialcev na digitalni higienski minimum za zagotavljanje presežkov. V Sloveniji.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.