Piškotki

Kaj so piškotki? Piškotki so majhne datoteke, ki se naložijo na vaš računalnik, ko obiščete spletno stran. Ob ponovnem obisku vas je tako, če seveda niste piškotkov sproti pobrisali, spletna stran prepoznala. Nasplošno so zelo pomembni za delovanje spletnih strani in tudi uporabniško izkušnjo.

Nova zakonodaja piškotkov ne prepoveduje, je pa zelo omejila njihovo uporabo. Tako sedaj nobena spletna stran ne sme naložiti določenih piškotkov brez vaše privolitve. Ko pridete na spletno stran, morate biti o piškotkih obveščeni in za nekatere dovoliti njihovo uporabo. Za takšno obvestilo je dovolj že uporaba orodja Google Analytics, ki ga uporablja večina strani oz. bolje rečeno – ga je.

Veliko je takšnih uporabnikov, ki ne vedo, kaj piškotki so – zato se ob vseh obvestilih ustrašijo in njihove naložitve ne odobrijo seveda pa so na drugi strani tudi tisti, ki dobro vedo, kaj piškotki so in jih ne želijo naložiti. Kot posledica tega, je v Google Analyticsu zaznati drastični upad obiska spletnih strani – kar pomeni, da večina uporabnikov ne dovoli naložitve piškotkov. Katere 'vaše' podatke pa piškotki sploh zabeležijo? Piškotki sami po sebi ne zbirajo nobenih informacij, če pa se strežnik poveže z brskalnikom, pa lahko zbira podatke kot so vaš uporabniški račun, prejšnji nakupi, brskanje po strani, jezik in podobno, zbirajo skratka informacije, ki vam omogočijo boljšo uporabniško izkušnjo.

Kaj vse mora vsebovati obvestilo o piškotkih?

Verjetno ste opazili, da je obvestil o piškotkih ogromno – niso pa vsi enaki. Torej, katere so tiste informacije, ki jih obvestilo mora vsebovati:

  • Obvestilo o tem, da spletna stran uporablja piškotke.
  • Možnost izbire – torej vi morate potrditi, da se z naložitvijo piškotkov strinjate, določenih stran nikakor ne sme naložiti sama.
  • Podrobnejše obvestilo o tem, kaj piškotki so in točno katere piškotke določena spletna stran uporablja ter kako dolgo.

Mi smo za vse naše partnerje poskrbeli s preverjeno in več kot zadovoljivo rešitvijo. Seveda pa nikoli ni odveč, da vsak posamezen primer preveri vaša pravna služba.

Pa vi, ste poskrbeli za vaše spletne strani? In po drugi strani – kakšno je vaše mnenje o zakonodaji? Vas moti, vam je všeč, dovolite naložitev piškotkov? Veseli bomo vaših mnenj v komentarjih. 

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.