Pekarne, ki sploh ne prodajajo peciva

Johnny Cupcakes – družinsko podjetje, ki ga je začel Johnny Earle. Johnny si je z delom v neki glasbeni trgovini prislužil mnoge nadimke – »Johnny Appleseed, Johnny Alwayslate, Johnny Pancakes, Johnny Cupcakes, …« Eden od njih, Johnny Cupcakes, pa se je Earlu še posebej vtisnil v spomin, saj je pri naročanju majic za glasbeno skupino, v kateri je igral, naročil nekaj takšnih, na katerih je bil sedaj kultni »Johnny Cupcakes«  logotip.


Johnny Cupcakes v majici z značilnim logotipom (Vir: http://startupcamp.com/podcast/build-cult-like-following-johnny-cupcakes/)

Kaj dela to podjetje tako posebno?

Vsi njihovi prodajni prostori so opremljeni v stilu pekarne, tako da kupce na nek način »zavajajo« že s tem, ko na ulici oglašujejo »pekarno«, kar v mimoidočih zagotovo vzbudi neko zanimanje, saj so izložbe lično oblikovane in opremljene in dajejo vtis, da gre za pravo pekarno. Vendar čaka obiskovalce presenečenje, takoj ko vstopijo vanjo, saj so vse slaščice zgolj rekviziti in niso naprodaj, v pekarnah Johnny Cupcakes se prodajajo le majice.


Lično oblikovana izložba pekarne Johnny Cupcakes. (Vir: http://www.kagavi.com/johnny-cupcakes-los-angeles/)


Pekarna Johnny Cupcakes v Londonu. (Vir: http://www.streetsensation.co.uk/snaps/johnny_cupcakes_carnaby.htm)


Vitrina z dobrotami v pekarni Johnny Cupcakes. (Vir: http://joebotcherby.blogspot.si/2011/08/johnny-cupcakes.html)

Prav to pa je njihov tržni model, saj se ne poslužujejo nobenega komercialnega oglaševanja, ampak se oglašujejo na podlagi izkušnje, ki jo obiskovalec doživi ob obisku njihove »pekarne«. Verjamejo v to, da izkušnjo ob obisku kakšne od njihovih »pekarn«, ljudje delijo naprej, pa če je bila ta dobra, ali pa slaba. In to je njihovo oglaševanje. Preprosto, brezplačno in najbolj učinkovito.


Vitrina s "sladicami". (Vir: http://www.kagavi.com/johnny-cupcakes-los-angeles/)

Dejstvo ostaja, unikaten tržni model, ki pred in v njihove trgovine privablja gruče ljudi. Njihove pekarne so medtem postale tudi turistične atrakcije, ki postajajo obvezna točka ogleda turistov, ki obiščejo katero izmed mest, kjer se pekarne nahajajo. O obleganju njihovih pekarn pričajo tudi scene ob odprtju katere izmed poslovalnic, saj je gneča primerljiva s tisto, ko se ljudje zberejo pred Apple trgovino ob pričetku prodaje novega iPhona.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.