OFFF BARCELONA 2017 (1. del)

Kaj dobiš, če zmešaš vsaj 2 toni Odbite umetnosti, ščepec Fluidne ustvarjalnosti in 1 hektoliter Famoznega kulturnega programa, ki mu dodaš še 7 Fantastičnih odmerkov domišljije. Dobiš OFFF Barcelona 2017, mednarodni festival kulture, umetnosti in digitalnega oblikovanja. Dobiš več, kot si sprva upal pričakovati, saj si festival OFFF že 17 let prizadeva, da ni samo festival, ampak tudi stičišče talentov z vseh vetrov, tako zemljepisnih kot branžnih, ki jim tridnevno druženje ponuja uvid, luč, pot v prihodnost, in jih spodbuja, da jo pretečejo sami. Sprehod bi bil prepočasen.

OFFF NI ADVERTAJZERSKI FESTIVAL

Hector Ayuso – oče festivala, ki živi za kreativno industrijo že več kot dvajset let, je umetnik, filmar, kreativni direktor, storyteller, iskalec, kurator …, predvsem pa nekdo, ki na mara oznak. Leta 2011 je prejel kanskega leva. A to skoraj nikjer ne piše. Ker mu ni pomembno. Razmišlja in ustvarja ter venomer stremi k novi neponovljivi izkušnji. Predvsem zase. Ostali pa naj v tem najdejo ali inspiracijo ali nevralgično točko, odklenejo notranjo temo in pričnejo. Po svoje. Na svoje. Hector Ayuso ustvarja. Stvari. Lepe reči. Zabavne. Takšne, ob katerih začnejo tvoje sinapse po dolgem času vibrirati v ritmu rock'n'rolla. In Hector Ayuso si je za poslanstvo vzel pravico, da pomaga ostalim »umetnikom«. Da ustvarjajo. Svoje stvari. Lepe reči. Njegova želja je navdušiti in navdahniti. Sam zase pravi: »Nisem umetnik – sem idiot.«

SKUPNOST, KI NE DELA ZA DENAR

OFFF je skupnost, ki v svoji sredini neguje vse tiste, ki v nabito polnem muzeju za dizajn v Barceloni (Museu del Disseny) željno hlepijo po katarzah, ki si želijo poslušati in okušati samozadostne »originatorje« in ne sledilce ali plagiatorje. Skupnost, ki se je prišla navdušiti. Skupnost, ki ne dela za denar, pa ta kljub temu priteče, zaradi strasti, ki kipi iz lastnih, dušnih projektov. Skupnost, ki ceni prijaznost, ne tekmuje med sabo in zna občudovati. Skupnost, ki svoje delovno življenje organizira na 60% lastnih projektov, ostalih 40% pa za denar. Ker nikdar ni šlo za denar. Ker nikdar ni šlo za druge. Skupnost, ki se samozadovoljuje.

IZVIRNA MEŠANICA ZA RADOVEDNE

Kombinacija predavanj, workshop-ov, aktivnosti in performans-ov. Kombinacija offline in online dizajnerjev, mislecev, teoretikov, razvijalcev, filmarjev, digitalcev, motivacijskih govorcev, startup-arjev, profesorjev na univerzah, profesionalcev in študentov … Vsa predavanja smo ENKI-jevci doživljali z vsemi čutili, v nadaljevanju pa vam bomo predstavili izbor tistih, ki so nam najbolj ljubi. 

Ta članek gotovo ni "piece of cake". Vseeno pa te želimo navdušiti nad dodatnim grižljajem, zato se ne moremo izogniti namigu, da te nov odmerek kreativne mešanice ustvarjalnosti in domišljije čaka v drugi epizodi.

Avtor fotografij: Chris Milne, OFFF Festival.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.