Nekaj oblikovalskih zgodb z OFFF Barcelona 2016

Letos se je v Katalonski prestolnici ponovno odvijal festival, kjer so svoja dela skozi zgodbo predstavili umetniki, oblikovalci in ustvarjalci vseh vrst. Nekateri so ob enem tudi laični filozofi in stand up komiki. Je enostavno festival ljudi, ki počno v življenju tisto, kar jih zanima. In to počno z največjo mero strasti in odličnosti.

Izpostavil bi dva, ob čigar zgodbah sem poslinil parket pod odrom. Seveda ne morem povzeti vseh v enem članku in pričarati takšno mero entuziazma kot je bila prisotna tam, pa vendarle zna biti za marsikoga zanimivo.

Paula Scher je 67 letna oblikovalka, ki je v svojih Abrahamovih letih postala prva ženska družbenica famoznega oblikovalskega studia Pentagram. Pravi, da je idejo za prav vsako celostno podobo dobila med vožnjo v taxiju (metaforično za potovanja). Ne uporablja mobilnega telefona ali drugih naprav, da preganja dolgčas, zato lahko ravno v takšnih situacijah brainstorma brez distrakcij.

Pri prenovi Rockaway plaže v New Yorku je med sprehodom po leseni promenadi opazila, da je ta sestavljena iz enakih pravokotnih plošč. To jo je spomnilo na mrežo računalniških pikslov in tako je dobila idejo, da iz teh plošč oblikuje tipografijo, s katero so nato označili posamezne predele plaže, kar najlepše opazijo ljudje z avionov, ki priletijo v mesto.

Leta 2005 je ustvarila podobo univerze The New School, ki zajema tipografijo osnovano na posebnem algoritmu, s katerim sistematično pomešajo črke različnih širin (klasične, razširjene in zelo razširjene). Tako so za vsako šolo znotraj univerze pridobili unikaten slog pisave, skupaj pa tvorijo prav posebno celoto.

Paula je za Nacionalni center za civilne in človekove pravice v Atlanti oblikovala stensko poslikavo, katere osrednji motiv je povzdignjena roka, okoli nje pa so grafično predstavljena različna gibanja za pravice. Poslikava stoji v preddverju centra in vidna skozi steklo na ulico. Mimoidoče ljudi je tako inspirirala, da so se pričeli ustavljati in fotografirati svoj »high five« pred poslikavo. Tako se je povsem nenačrtovano ustvarilo gibanje, s katerim ljudje izkazujejo solidarnost do sporočila stenske poslikave in ga delijo na socialnih omrežjih.

Za konec bi omenil še Tonya Brooka, soustanovitelja oblikovalskega studia Spin, ki je predstavil prenovo grafične podobe enega najbolj znanih nočnih klubov na svetu - Ministry of Sound - za njihovo 25. obletnico delovanja. Dosedanji logotip je bil tako rekoč satirična upodobitev znaka spodnjega doma britanskega parlamenta (House of Commons). Tony ga je zaradi tradicije kluba želel ohraniti in ga zato le posodobil. Zaobljene vogale je zaostril in poenostavil podobo krone. Ta prenovljena različica logotipa se bo sedaj uporabljala le kot podpis.

Za sodobno podobo kluba pa je ustvaril povsem nov znak tako, da je starega začel razstavljati in ohranil le »oklepaje«. Na sredino je postavil dva trikotnika, ki predstavljata črko M. Tako je dobil zelo minimalističen znak, ki ga je mogoče preobleči na 101 način in bo še vedno ostal prepoznaven. Želel je urban izgled in uporabo znaka in to mu je odlično uspelo.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.