LinkedIn, da ali ne?

Se trudite slediti vsem trendom uporabe družbenih medijev? Imate profil tudi na LinkedIn-u, vendar pozabljate na konstantno aktivnost? Znate pogledati in dodati kontakte ter izponiti osnovne informacije o sebi? Na LinkedIn-u lahko namreč naredite veliko več, saj ni samo orodje za povezovanje, temveč je večstranska poslovna platforma. Premalo se nas zaveda, da je LinkedIn številka ena medpodjetniška stran in je 4-krat bolj učinkovita za B2B kot Facebook ali Twitter.

LinkedIn v Sloveniji

Dejstvo je, da ga Slovenci premalo izkoriščamo v svoj prid. Nanj gledamo kot na medij, preko katerega bomo prišli do nove zaposlitve in ga ne obravnavamo kot orodje za pridobivanje novih poslovnih priložnosti. Z njim namreč lahko zelo učinkovito predstavljamo in prodajamo svoje storitve, najdemo nove poslovne partnerje, pridobimo brezplačno publiciteto in nenazadnje najdemo primeren kader za naše podjetje. Dodatno pa je enkraten medij za spremljanje aktivnosti konkurence.

Kako učinkovito uporabljati LinkedIn?

Profil podjetja mora biti ambiciozen, temeljit in aktivacijsko usmerjen. Priporočljivo je, da našo ponudbo povežemo z relevantno spletno stranjo ter dodatno vanj implementiramo ostale račune znotraj družbenih medijev. Izredno pomembna je kontinuirana povezana komunikacija, saj s tem generiramo zanimivo vsebino z močnimi »call to action« sporočili, kar ponovno vpliva na grajenje ugleda podjetja. Dodatno pa na ta način dosežemo osebe na družbenih medijih, ki jih sicer ne.

6 korakov za optimalen izkoristek medija LinkedIn:

  1. Vključimo se v LinkedIn skupine in se s tem povezujemo s sorodnimi podjetji in istomislečimi ter širimo svoje omrežje.
  2. Pozanimajmo se o naših potencialnih strankah in prilagodimo svoje storitve njihovim potebam in željam. S funkcijo »Request Recommendation« lahko podjetje pozove zadovoljne stranke, da priporočajo njihove izdelke ali pa napišejo pozitivne kritike.
  3. Analizirajmo podatke ter preverimo, katere objave so najbolj delovale na uporabnike, njihove demografske značilnosti in primerjajmo s konkurenco.
  4. Uredimo si povezavo s svojim poštnim računom, da takoj prejmemo sporočilo in lahko posledično hitreje in bolj ažurno odgovarjamo na sporočila poslana preko LinkedIn-a.
  5. Dodajmo svoje reference ali povezave do referenc, saj si tako povečamo kredibilnost v očeh uporabnika.
  6. Uporabljajmo LinkedIn-ov iskalnik, da najdemo ljudi, ki so zaposleni v določenem podjetju, industriji ali mestu (potencialni poslovni partnerji, potencialni novi zaposleni). LinkedIn-ov iskalnik je napreden in lahko na podlagi zadetkov in kategoričnega iskanja najdemo rešitev marsikaterega problema, s katerim se srečujemo.

Uporabniki se v svetovnem merilu med seboj zelo razlikujejo, saj slovenski uporabniki radi uporabljajo osebne elektronske naslove, v tujini pa umestijo elektronski naslov podjetja, v katerem so ljudje zaposleni. Na za način podjetje še dodatno gradi na pozicioniranju in grajenju ugleda. Zapomnimo si, ogledalo podjetja so zaposleni sami, saj so s svojimi vrednotami in kulturo znotraj podjetja, duša organizacije. V kolikor tudi zaposleni komunicirajo v skladu z vrednotami podjetja in se on-line mrežijo, posredno zelo vplivajo na percepcijo podjetja na trgu.

Učinkovita raba LinkedIn-a v praksi

V nadaljevanju vam podajam enega izmed primerov izredno kreativne in učinkovite rabe LinkedIn-a, in sicer predstavitev novega filma Taken 3 z Liam-om Neeson-om v glavni vlogi. Promocijo filma je v celoti prilagodil komunikaciji preko LinkedIn-a, s sporočilom: Liam Neeson vas bo našel in potrdil vaše kvalitete na LinkedIn-u (Liam Neeson Will Find You And Endorse You On LinkedIn).

Skozi kampanjo promocije novega filma so izkoristili karakteristike medija LinkedIn na način, kot ga nismo vajeni. Si je kdo predstavljal, da je večplastna profesionalna platforma lahko tudi medij za promocijo filma? Skozi promocijski filmček Liam poudarja poseben in iskan niz spretnosti, ki jih bo “endorsal” (potrdil) tudi na profilih uporabnikov ter na ta zelo spreten način vplival na “čustveno noto” uporabnika ter dodatno zelo subtilno promoviral omenjeni film.

Meje digitalnega marketinga še zdaleč niso dosežene, potrebno si je le “upati” in razmišljati izven okvirjev. Več si lahko pogledate na spodnjem videju.

 

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.