OFFF Barcelona ali kako imeti krasen teden

Legende OFFF Festivala

Stefan Sagmaister in radost od boga edina

Ko Stefan Sagmaister stopi na oder, ga cela dvorana navdušeno pozdravi, čeprav je lani poslušala skoraj enako predavanje. Stefan je bil inspiracija vsem v dvorani, poslušali smo ga z odprtimi usti in ušesi. Za konec smo celo zapeli z njim. Kralj!

Stefan Sagmeister je bil rojen leta 1962 v Avstriji. Želel si je postati inženir, vendar se je kasneje preusmeril v oblikovanje in ga študiral na Dunaju ter kasneje v New Yorku. Delovne izkušnje je nabiral v Leo Brunettt v Hong Kongu in kasneje v studiu M & Co s Tiborjem Kalmanom. Kmalu zatem je odprl svoj studio Sagmaister, Inc.

Njegov studio je majhen in dela le s strankami, ki mu predstavljajo izziv in so mu všeč. Leta 2000 je svoj studio zaprl in si vzel leto dni oddiha. Ko se je vrnil, je napisal knjigo Made You Look. Še naprej deluje v svojem ateljeju, kjer s sodelavko Jessico Walsh ustvarjata za naročnike iz različnih panog, vključno z modo in glasbo.

Pridejo tudi legende. Pentagramovci, ki te bodo vedno vrgli na ᾽rit᾽. Počasi sumimo, da je to postala njihova pretentavščina. Najprej vam predstavimo nekaj korpo logotipov. Nekateri morda izgledajo, kot bi jih naredil srednje povprečen dizajner. Tisti, ki dela logotipe za 100 evrov. In potem sledi koncept. Taka klofuta čez dvorano. Ki te iz »meh« takoj potisne na kolena. Kjer si, nato vsi s sklonjeno glavo in z velikim občudovanjem popravljamo spodnjo čeljust.

Pentagram

Letošnje leto nas je na strani Pentagrama navduševal Luke Hayman s projekti New Yorker, Maker Park, Archtober in Continuum.

Luke je študiral grafično oblikovanje na Central St. Martin’s School of Art v Londonu, od leta 1992 pa živi in ustvarja v New Yorku. Ekipi Pentagram se je kot partner pridružil leta 2006 in od takrat dalje je zasnoval grafične podobe številnih publikacij, kot so TIME, Consumer Reports, The Atlantic in Khaleej Times. Preden se je pridružil Pentagramu, pa je ustvarjal za New York Magazine, Travel + Leisure Magazine, Media Central, Brill Media Holdings, Ogilvy in I.D. Magazine.  

Se pa poleg nepredvidljivih govorcev vseeno pojavlja vzorec. Save the best for last. In prvi dan je bila pred nabito polno dvorano zadnja Malika Favre. Francozinja, ki ustvarja v Londonu. Feministka, ki je nase prvič opozorila, ko je malo za šalo in malo zares ustvarila abecedo iz lezbičnih SM poz. Kljub minimalizmu in stilu, ki ga poznavalci opredeljujejo med pop Art in op Artom, je in bo ostala (pre)drzna. Njena dela pa so visoka lekcija uporabe pozitivnega / negativnega prostora. V Maliko se kar malo zatreskaš.

Malika Fevre

Lezbična abeceda, Editorial, iz Mehike v Barcelono

Ko smo po celodnevnih predavanjih skoraj vsi že naslanjali glave na stole, je prišla na oder Malika Favre. Predstavila je svojo življenjsko pot in nas navdahnila s svojimi ilustracijami ter pozitivnim pogledom na svet in ne nazadnje na službe, ki jih imamo. Malika je punca, ki ve, kaj dela, in to dela zelo dobro. Malika Favre je francoska umetnica, ki deluje v Londonu. Njen minimalistični slog – pogosto opisan kot pop Art izpolnjuje OpArt –, lekcija o uporabi pozitivnega / negativnega prostora in barve. Je ena najbolj iskanih umetnikov Velike Britanije.

Najbolj pričakovan trenutek pa je vsako leto film OFFF, ki otvori festival.

In tukaj na tem mestu se zaveš. Zaveš se, da dobre stvari potrebujejo čas. Genialne stvari pa ogromno časa. Mesece in mesece dela. Predvsem še kakšen mesec več zato, ker se ob tem res noro zabavaš. Morda to ni najprimernejša beseda. V resnici ves čas uživaš.

Letošnji film sta pripravila Erika in Mateo iz studia Mathery. Kompletno »zmešana« Italijana, ki med drugimi delata za Google, YouTube, Dolce & Gabbana, MTV, Unilever, Dove, Refinery29 in še za mnogo drugih. Njuna zgodba, kjer Frida konstantno omedleva med koromačem, medtem ko v gozdu snema lisice, kjer se Federica zatakne pri preštevanju ljubiteljev fuksij, kjer Fiona ribari z naprstnimi činelami okrog fluorescentnih gležnjev, je tako dovršena pravljica in konceptualna popolnica, da smo si vsi želeli, da bi delali zanju. Vsaj na tem projektu.

Poseben dogodek je tudi predstavitev Main Titlesov. Filmi, preplavljeni s posebnimi učinki, ki so vsako leto zastavljeni bolj ambiciozno. Ena tistih stvari, kjer se vsi sprašujemo WTF in kaj bi radi povedali in si gremo na živce, ker interpretiramo vse mogoče, kar se navadno izkaže kot čista traparija, ko nam vizijo z besedami predstavijo ustvarjalci. Pač. Je šele prvi dan in smo še vedno uokvirjeni.

Letos so za film poskrbeli Giantstep in nas presunili s svojim: z grško mitologijo obarvanim pogledom na večno rivalstvo med temo in svetlobo.

Ne pozabimo, da se je festival pričel odvijati 23. 5. …, ravno v času, ko sonce prestopi v »dvojčka«, zato tudi naslov »gemini«. Tako bedno in tako genialno.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.