Kompozicije UI-ja

Eden glavnih dejavnikov dobre vizualne podobe je pregleden in očesu prijazen user interface. Vsi elementi morajo biti uravnoteženi in v pravem razmerju. Za učinkovito postavitev elementov, bodisi pri oblikovanju spletne strani, logotipa, tiskovin ali ilustracij, se profesionalci poslužujemo različnih tehnik in metod kot tudi osnovnih matematičnih teorij. Eno izmed pogostih orodij, ki jih oblikovalci uporabljamo pri postavitvi kompozicije, je zlati rez.

Kaj je zlati rez?

To je matematični pojem, kjer je manjši del proti večjemu v enakem razmerju kot večji del proti celoti. To razmerje je vedno 1,618. Če pravokotnik razdelimo na kvadrat in manjši pravokotnik na kvadrat in tako naprej, dobimo zlato spiralo. Pojavlja se v naravi, v rastlinskem svetu in človeškem telesu. Znanstveniki so ugotovili, da je večina znanih umetniških in drugih del ustvarjena po tem principu.

Primer v praksi

Velja za najpopolnejši kompozicijski zakon in je izjemno orodje, ki nam pomaga pri postavitvi vseh vrst vizualnih komunikacij. To metodo so uporabili pri izvedbi številnih logotipov znanih blagovnih znamk, spletnih strani, ilustracij itd. Nekaj primerov si lahko ogledate spodaj.

 

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.