Ko iščem naslov »tistega« komada …

Marketing magazin me je povabil k oddaji ocene o spletnem nastopu radijskih postaj. Spodaj si lahko preberete komentar.

Radio 1 in Radio Center. Dve izmed najbolj priljubljenih izbir za naša ušesa. Sta tako priljubljeni tudi spletni mesti radijskih velikanov? Priznam, da sam redko obiščem spletke radijskih postaj, razen takrat, ko morda iščem naslov »tistega« komada. No, že tu se znajdem v težavi, saj nikjer ne opazim napisa, kot sta odmevna »Anteninih 30« in »Najgibljivejših 100«. Spletno mesto Radia 1 te ob obisku zasuje z mavričnimi reklamami, ki segajo čez celotno ozadje in vsebino, ki je že brez tega tako nasičena, da enostavno ne vem, kam naj gledam. Saj vem, reklame so denar in poslušalci so za radijske postaje veliko pomembnejši kot obiskovalci spletnih strani, vendar to ne bi smel biti razlog, da prestopijo mejo okusnega. Kako torej kaže z glasbenimi lestvicami? Radio Center jo je skril pod menijsko postavko glasba, Radio 1 pa me je odvrnil od tega, da bi jo sploh iskal.

Radio Center ima precej bolj prijazno spletno stran, tako vizualno kot tudi vsebinsko. Kar se hitrosti delovanja tiče, je povsem druga pesem kot pri straneh Radia 1. Tam se namreč za vsak klik ponovno nalagajo celotne strani, vmes pa moramo tudi do 3 sekunde zreti v bel zaslon. Da, tudi takrat, ko kliknemo, da se strinjamo z uporabo piškotkov. Moram reči, da do sedaj še nisem naletel na kaj takšnega. Če pokukamo v zaledje spletnega mesta Radia 1 opazimo, da le to uporablja Flash, ima več kot 7 Javascript datotek in več kot 4 CSS datoteke za določanje stilov. Poleg tega uporablja ugnezdenje tabel in ne koristi gzip stiskanja datotek. Vse to je med drugim razlog, da spletne strani delujejo obupno počasi.

Radio Center je povsem druga zgodba, saj ima urejeno prav vse našteto. Pri slednjem pa ne najdemo ne vtičnikov za družabna omrežja, ne Google analitike, kar Radio 1 uporablja. Ta se s svojo spletko uvršča na 267. mesto najbolj obiskanih strani v Sloveniji, Radio Center pa na 1056. po zadnjih podatkih Wooranka. Ne bi škodilo, če bi namestili kakšen vtičnik in s tem izboljšali Off-site optimizacijo za iskalnike.

Kako kaže na področju mobilnih naprav? Radio 1 nam ponuja aplikacijo, vendar so se zanjo odločili kot nadomestek odzivnega dizajna. Pogosto zgrešena logika. Radio Center ima oboje, tako kot se v današnjih časih »zagre«. V tem dvoboju je zmaga vsekakor na strani Centra, Radio 1 pa bi ravno zaradi izjemno visoke obiskanosti lahko razmislil o izkušnji vseh teh uporabnikov in se odločil za novo spletno mesto.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.