Kako bodo boti vplivali na naša življenja?

Bot (znan tudi kot spletni ali www robot) je programska aplikacija, ki izvaja avtomatizirane naloge (skripte) preko interneta. Preproste rutinske naloge izvaja z visoko hitrostjo, veliko hitreje od človeka.

Lahko ima človeški glas, s čimer se ustvarja vtis, da se ne pogovarjate s samodejnim odzivnikom, ampak s človekom, ki je sposoben razumeti vaša sporočila in se na podlagi slednjih tudi ustrezno odzvati.

Njihova prednost je možnost neposredne interakcije končnih uporabnikov z različnimi aplikacijami v eni sami aplikaciji. To v praksi pomeni, da vam ni potrebno uporabiti dveh aplikacij, ampak le eno, kar predstavlja poslovno priložnost, ki jo želita izkoristiti  Facebook in Microsoft, ki podjetjem že omogočata nameščanje botov (prvi prek Facebook Messengerja, drugi prek Skypa). Tako želita doseči, da bi ljudje uporabljali manj različnih aplikacij in več časa preživeli na njihovih platformah, Facebook pa tako že testira tudi možnost oglaševanja - bot bi na primer namesto podjetij uporabnikom poslal promocijsko sporočilo s ponudbo, ki bi jih utegnila zanimati, in to zaračunal podjetjem.

Boti se tudi hitro učijo. Nevarnost tega je nedavno izkusil Microsoft, ki je moral po le 12 urah ugasniti svojo robotko Tay, saj so si jo privoščili uporabniki Twitterja, ki so ji lahko postavljali vprašanja, ji pošiljali fotografije, prejemali njene komentarje in se celo igrali besedne igre, in jo v le nekaj urah naučili rasizma.

Tay je bila programirana tako, da se je na podlagi pogovorov sproti učila, prilagajala svojo semantiko in prevzemala določena mnenja in moralne vrednote. Zadnje pa se je izkazalo za šibko točko celotnega sistema, saj je v zgolj 12 urah postala rasistka in fanatična podpornica ameriškega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Ko je objavila številne rasistične tvite, so jo pri Microsoftu do nadaljnjega onesposobili.

Ker ima bot že omenjeno lastnost posnemanja človeškega pogovora, se ga pogosto uporablja z namenom zasenčiti razpravo o neki temi. Boti igrajo pomembno vlogo pri utišanju oz. spreminjanju realnih podatkov o občutljivih dogodkih po svetu.

Bot ima tudi temno plat, še posebno, ko gre za podtaknjen program, ki se z vašega računalnika poveže na nadzorni strežnik napadalca in preko tega nadzira od večje število botov po celem svetu. Skupini tako nadzorovanih tujih računalnikov rečemo botnet, računalnikom, ki so del njega, pa včasih tudi zombiji. Botneti se najpogosteje uporabljajo za napade s poplavo podatkov ali razpošiljanje spam pošte. Bota lahko imate na računalniku dolgo časa, preden opazite težave, ali pa vas vaš ponudnik obvesti, da vaš računalnik razpošilja spam pošto ali sodeluje v nekem napadu.

Če želite izdelati svoj bot, posebnih omejitev glede vsebine ni. Njihova objava na platformah, kot so Facebook Messenger ali Skype, je brezplačna. Bot mora preko potrditev, če pa je ocenjen kot primeren, boste v podjetju lahko s strankami komunicirali prek omenjenih platform. Svoje bote tako pripravljajo podjetja iz tako rekoč vseh panog.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.