Kaj sta HTTP in HTTP/2?

HTTP je protokol za komunikacijo med spletnimi stranmi (oz. strežniki) in odjemalci (obiskovalci oz. uporabniki strani). Zasnoval ga je oče svetovnega spleta Tim Berners-Lee že ob rojstvu svetovnega spleta, leta 1991. Tekom let je protokol doživel nekaj posodobitev, različica 1.1, predstavljena leta 1997 pa na strežnikih teče še danes.

Zaradi omejitev HTTP1 protokola je Google že pred desetimi leti predstavil alternativo HTTP protokolu imennova SPDY (izg. »speedy« oz. hitro), leta 2015 pa smo s strani skupine IETF (Internet Engineering Task Force), ki skrbi za odprte spletne standarde dobili novo revizijo protokola – HTTP/2.

Kakšne so prednosti?

V osnovi HTTP/2 prinaša bistven pospešek pri odzivnosti in nalaganju spletnih strani. Starejše različice so omogočale le en hkraten tok podatkov (stream) medtem, ko ima lahko HTTP/2 parallelno odprtih več tokov podatkov, ki se med seboj ne blokirajo. HTTP/2 vsebuje tudi t.i. »server push«, kar strežniku omogoča da določene datoteke odjemalcu pošlje vnaprej, tudi če jih ta sploh še ni zahteval, odjemalec pa te vire shrani v svoj predpomnilnik in jih lahko uporabi na več različnih straneh (npr. slike ali CSS).

Kakšne so zahteve za implementacijo?

  • Spletni strežnik (Apache, Nginx, IIS)  mora podpirati HTTP/2, v primeru, da gre za starejšo različico strežniškega programa se lahko zgodi, da še nima podpore za HTTP/2,
  • Spletna stran mora imeti SSL certifikat (standard sicer predvideva tudi uporabo brez certifikata, vendar ima večina brskalnikov podporo za HTTP/2 le v kombinaciji s šifriranimi/varnimi povezavami),
  • Brskalnik, ki ga uporabljamo mora podpirati HTTP/2. Pogoju zadosti večina modernih, najbolj razširjenih brskalnikov (Chrome 40+, Firefox 36+, Safari 9+, Opera 21+, Edge 12+). Problematičen je lahko le Internet Explorer 11, ki bo pravilno deloval le na računalnikih z nameščenimi Windows 10.

HTTP/2 ni magična tableta, ki bi v vseh primerih opazno pospešila hitrost spletnih strani. Spletna mesta, ki so že zdaj načrtovana in izdelana dobro ter upoštevajo moderne smernice tehnične optimizacije bodo po vsej verjetnosti pridobila najmnj, vsekakor pa se vsaka pridobljena sekunda (ali manj) pozna in je dobrodošla.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.