JUDITH LEWIS: CREATING DIGITAL STRATEGY FOR YOUR BUSINESS

DIGITALNA STRATEGIJA

Digitalna strategija je pravzaprav premišljen načrt, na podlagi katerega bomo zlahka dosegli uresničljive in merljive cilje. Pri tem si odgovarjamo na vprašanja »kaj želimo doseči«, »kako bomo to dosegli«, »zakaj želimo to doseči«, in bistveno, »kdo vse je vpleten« v okoliščine, ki smo si jih zamislili. Na ta način v krajšem času dosežemo več, smo precej bolj motivirani, izboljšamo svojo učinkovitost in se lažje osredotočimo na prioritete. Vsak dobro postavljen cilj naj bi bil specifičen (specific), merljiv (measurable), dosegljiv (attainable), realen (realistic) in seveda časovno definiran (time-related).

Na koga dejansko ciljamo? Smo preverili, da ciljamo na »pravo publiko«? Ali vemo, kaj so ljudje v resnici iskali, tik preden so se znašli na naši spletni strani? Jim torej nudimo primerno vsebino? Ali zbiramo prave e-naslove? So to res naše potencialne stranke? In ključno, ali prav tem »potencialnim strankam« nudimo prave informacije, v pravem trenutku? Če gremo še korak dalje, ali smo prisotni na omrežjih, ki jih uporabljajo tudi naše stranke/klienti?

Pa razmislimo o ključnih faktorjih …

Ni smisla, da karkoli počnemo, če ne razumemo potreb naših strank. Prav ničesar ne smemo prepustiti naključju. Judith Lewis pravi takole: »Tehnical is first, keywords and content are second and links are third.«.

1. Optimizacija spletnih strani (SEO) je ključnega pomena. Preden zmanjšamo velikost HTML, CSS in JavaScript kode (Minify), pozornost posvetimo hitrosti strani, ki je dandanes eden od izredno pomembnih faktorjev. V povprečju se strani na prvem mestu Googla naložijo prej kot v 2 sekundah, medtem ko strani na 10. mestu potrebujejo 2,5 sekunde.

2. Ni dovolj samo dobra vsebina, pomembne so tudi ključne besede, ki do nje vodijo.  Razmislimo o ključnih besedah, o sopomenkah, o tem, kako uporabniki iščejo in na katera vprašanja si odgovarjajo. 

3. Šele nato je na vrsti off-site SEO, pogosteje imenovan link-building, kar je pravzaprav skupno ime za vse načine pridobivanja spletnih povezav z drugih spletnih strani, ki kažejo na našo. Če želimo, da nas bodo ljudje na spletu našli, moramo jasno opredeliti, da je naša spletna stran boljša od drugih (off-iste SEO), kar dosežemo tako, da se druge spletne strani vežejo na našo. Če se bo na našo spletno stran navezovalo veliko drugih spletnih strani, se bomo tudi med rezultati iskanj uvrščali višje.

Ključna orodja za merjenje napredka

Katere so ključne težnje organizacij in konkretni cilji, s katerimi lahko merimo naš napredek? Imamo osebne in poslovne KPI-je? Smo lahko prav na podlagi ključnih besed v neizpodbitni prednosti pred konkurenco? Kje sploh lahko konkuriramo in na kakšen način lahko še bolj opozorimo nase? Še bolj pomembno, katera orodja pri tem potrebujemo in kako bomo z njimi upravljali.

Včasih so SEO najboljše prakse predrage, da bi jih implementirali. Še zlasti zato, ker nam ne prinesejo želenega učinka; ne zvišajo naše prodaje ali naše prepoznavnosti na trgu. Na tej točki Judith Lewis predlaga nekaj uporabnih orodij, ki analizirajo vsebino naše spletne strani in jo primerjajo z vsebino konkurentov. Poleg tega odkrivajo tudi blog zapise iz sorodnih tematik, vzpostavljajo načrtno sledenje konkurenci in s tem tudi jasen vpogled v vsebine, ki generirajo največji doprinos.

BUZZSUMO:
Sledi omembam blagovne znamke na spletu, spremlja doseg podobne vsebine, ki jo objavi konkurenca, in nas o tem tudi sproti obvešča. Primerja napredek naše spletne strani in jo primerja s konkurenco, omogoča pa tudi pregled vseh tistih, ki so do naše spletne strani vzpostavili povezave. Navede vse blog zapise na izbrano temo, s katerimi lahko občutno povečamo obisk na svoji spletni strani, če z blogerji vzpostavimo stik in se dogovorimo za objavo člankov (content marketning).

SEMRush:
Konkurenco pokaže med organskimi zadetki, izlušči njihove najboljše ključne besede, spremlja pozicijo preko iskalnika Google in spremembe, povezane s tem. Tudi SEMRush analizira ključne besede, ki jih uporablja konkurenca, odkriva potencialno konkurenco med tistimi, ki imajo podobne oglase in analizira back-linke. Prav tako vam lahko pomaga poiskati namige za ključne besede, primerne za SEO in Pay-per-click kampanje. Poskrbljeno pa je tudi za to, da lahko sledimo kampanjam na družbenim omrežjem.

MOZ:
MOZ  je podoben kot SEMRush,  tudi to orodje razišče ključne besede in back- linke, sledi poziciji vaše spletne strani prek iskalnika Google in vam v končni fazi pomaga do boljših rezultatov.

Kerboo:
Nagrajen z UK Search Awards 2014 in 2015, deluje podobno kot zgoraj omenjena orodja. Diagnosticira in popravi težave, povezane z linki, nadzoruje njihovo uspešnost in išče povezave do blogerjev.  

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.