Instagram, ali kako je marsikdo postal 'fotograf'

Je kdo, ki ne mara zanimivih, pisanih, izvirnih, oziroma preprosto všečnih fotografij? Mislim, da ne.

Ko se otresemo prepričanja, da je za dobro fotografijo potreben drag fotoaparat, se odpre (digitalni) svet, v katerem množično vlada vse zgoraj našteto. Fotografije so del vsebin, ki prevladujejo na družbenih omrežjih, zato se mnogo aplikacij razvija ravno v to smer.

Instagram je aplikacija, s katero lahko posnamemo fotografijo, ali naložimo katero od že posnetih,  ji dodamo enega izmed prednastavljenih filtrov, in jo poleg tega, da jo objavimo na svojem Instagramovem profilu, lahko objavimo hkrati tudi na Facebooku, Twittru, Foursquareu ali Tumblru. Sledimo lahko drugim uporabnikom in 'lajkamo' njihove fotografije ali jih pokomentiramo.

Instagram ni le zgolj aplikacija, ampak se je od lansiranja v letu 2010, razvila v eno izmed najhitreje rastočih družbenih omrežij, ki ima danes že preko 40 milijonov uporabnikov, napovedi pa kažejo na to, da bo število uporabnikov strmo raslo še naprej. Do letošnjega aprila je bil Instagram na voljo le za Applove uporabnike, sedaj pa smo možnosti ustvarjanja in deljenja fotografij deležni vsi lastniki pametnih telefonov. Na dan, ko je tudi Android dobil Instagram, je bila to ena izmed glavnih novic na vseh družbenih omrežjih, prav tako pa je po svetu odmevala novica o Facebookovem nakupu Instagrama za kar milijardo dolarjev.

Kaj privlači?

Aplikacij, s pomočjo katerih lahko posnamemo fotografije in jih tudi naknadno obdelamo (tudi, če nimamo veliko znanja o  tem), je ogromno, a nobena nima tako privlačnega koncepta kot Instagram. Kaj počnemo, kje smo, kaj smo dobrega in lepega pojedli za kosilo, ter kako sonce zahaja na otoku, kjer končno preživljamo dopust – vse to lahko ujamemo v objektiv svojega fotoaparata na telefonu, ki pa dostikrat ni ravno najbolj kvaliteten. Odlična ideja, da temu dodamo filtre, ki popolnoma običajno fotografijo lahko s pravilno kombinacijo spremenijo v privlačnejšo, po vrh vsega, pa jo lahko delimo na ostalih družbenih omrežjih in tako vsem pokažemo svoje ustvarjanje. Seveda gre v poseg same fotografije, ravno zato ima Instagram goreče privržence in nasprotnike, če potegnemo črto, pa ga uporabljajo tako amaterji kot tudi profesionalni fotografi. Ena izmed lastnosti, ki privlači, pa je tudi ta, da preko Instagrama delimo malenkosti svojega življenja z drugimi. Spontani trenutki in fotografije, ki nastanejo, ko na njih sploh nismo toliko pozorni, med tem ko nam kakšna fotografija na katero nas pripravlja prijatelj z nekaj sto evri drago fotografsko opremo morda sploh ne bo všeč, ker kot že rečeno, za dobro fotografijo ni potreben drag fotoaparat. Motiv odtehta kakovost in obratno, seveda pa je najboljša kombinacija obojega.

Poslovna uporaba

Tako kot pri vseh družbenih omrežjih, Instagram za svojo promocijo uporabljajo tudi podjetja. Spet so v prednosti tiste blagovne znamke, ki imajo že v osnovi očem privlačne produkte ali storitve, ostale pa vsekakor niso izvzete, le malo bolj se morajo potruditi, da najdejo inovativne načine, kako navdušiti uporabnike.  In kdo že gradi uspešne zgodbe na Instagramu? Red bull s svojimi 'Flying Fridays' in ostalimi motivi, ki nam dajejo krila in Playboy, pri katerem ni potrebno posebej poudarjati , da že sam po sebi kliče po 'lajkih', čeprav so na Instagramovih fotografijah modeli oblečeni. Na Instagramu pa navdušujejo tudi  The Boston Celtics, ki svoje sledilce razveseljujejo s fotografijami s tekem, igralcev in tudi zakulisja ekipe, s čimer prikazujejo enotnost in povezanost. Puma  je nekaj najvplinejših uporabnikov Instagrama peljala na brezplačno potovanje v Abu Dabi, kjer so lahko fotografirali Volvo Ocean Race. In sporočilo Pumine prisotnosti? Lahko bi rekli, da pri njih ni vse v čevljih, ampak je veliko tudi v krajih, kamor nas čevlji 'odpeljejo'.  Sony pa je uporabnike pozval naj posnamejo fotografije glasbenih festivalov (skupin, prijateljev ali drugih trenutkov), jih objavijo na Instagramu s hashtagom #vaccinesvideo, ki bodo kasneje združene v videospot skupine The Vaccines.

Možnosti za inovativno uporabo Instagrama je toliko, kolikor je nepozabnih trenutkov v našem življenju – neskončno, s pomočjo fotografije pa ti trenutki ostanejo za vedno, ne glede na to ali ste direktor ali pa gospodinja.

Nekaj nasvetov za uporabo

  1. Bodite ustvarjalni. Kljub temu, da je uporaba Instagrama enostavna, to ne pomeni, da je potrebno v objektiv ujeti vse, kar vidite. Filtri naredijo res privlačnejši efekt, a vseeno:
  2. Ni vsak filter  dober filter. A če fotografija izgleda lepo in dobiva 'lajke', ste očitno na dobri poti, čeprav zna kateri izmed nasprotnikov tovrstne obdelave krepko zavijati z očmi.
  3. Uporabljajte 'hashtage'. Tako kot na Twittru, se tudi na Instagramu z njimi označuje določene teme. To lahko odlično izkoristimo za lažjo promocijo, kot so storila že nekatera omenjena podjetja.
  4. Dodajte lokacijo. Če ste fotografirali najbolj okusno torto, ki ste jo kadarkoli v življenju poiskusili, vam bodo vsi sledilci hvaležni, če jim zaupate, kje se ta torta prodaja.
  5. Objavljajte redno. Z veliko (dobro) objavljenimi fotografijami imate več možnosti, da boste opaženi. Ne glede na to v kakšne namene uporabljate Instagram.
  6. Delite fotografije preko drugih omrežij, a v meji dobrega okusa. Povezljivost z ostalimi družbenimi omrežji je ena izmed odličnih prednosti Instagrama, a to še ne pomeni, da je dobro vsako fotografijo deliti povsod – včasih se je dobro držati reka 'manj je več'.

Po nove ideje na blog

Instagram ima svoj blog, ki nikdar ne zaspi, na njem pa lahko najdete ogromno odličnih idej, kot je npr. 'Weekend hashtag project', ki vsak teden uporabnike poziva k fotografiranju določenih motivov. Blog se dotika tudi aktualnih tem – od 60. obletnice vladanja kraljice Elizabete II, prižiganja olimpijske bakle, 75. obletnice Golden  Gate Bridgea ipd., vsaka objava pa je seveda pospremljena s pobudo objavljanja ali ogleda fotografij z določenim hashtagom.

Vsi želimo biti ustvarjalni

In vsi imamo radi preproste stvari. Žal pa je tako, da jih ustvarjalci vsebin, aplikacij, programov, spletnih strani in ostalih komunikacijskih sredstev prevečkrat zakompliciramo. Zato pa toliko večji uspeh dosežejo tisti, ki jim uspe na preprost način vplesti uporabnika in mu dati možnost, da izrazi svojo ustvarjalno žilico. Kot že rečeno, za privlačne vsebine ne potrebujemo vedno drage opreme, potrebujemo pa ustvarjalnost in ujete trenutke. Naj ostanejo z vami za vedno, ne glede na to kje in kako jih ujamete.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.