Eye Tracking leta 2014 – kako uporabniki vidimo Google SERP v primerjavi z letom 2005

Eye Tracking se v zadnjem času vse pogosteje uporablja za analizo uporabniške izkušnje na spletnih mestih. S pomočjo takšnih analiz dobimo podatke, ki nam pomagajo precej bolj optimalno postaviti gradnike in elemente spletnega mesta, kot tudi izboljšati uporabniško izkušnjo v primerih, ko vidimo, da imajo uporabniki probleme pri razumevanju logike spletnega mesta.

Osnova za tale zapis je članek Eye Tracking in 2014: How Users View and Interact with Today's Google SERPs

Leta 2005 je v javnost prišla raziskava Eye Trackinga na spletnem mestu Google med njihovimi rezultati (SERP - search engine results page), ki je za vsakega lastnika spletnega mesta še kako pomembna. Rezultati so takrat prikazali, da uporabniki začnemo iskati vsebino na zgornji levi strani rezultatne strani in jo preskeniramo horizontalno, potem gremo na drug zadetek in ga preskeniramo horizontalno, vendar je to skeniranje že krajše, kot je bilo pri prvem zadetku in tako se potem to ponavlja.


Vir fotografije: http://www.mediative.com/SERP

Na koncu dobimo trikotnik, ki so ga poimenovali Google’s Golden Triangle in je bil dolga leta pomemben dejavnik, na katerega so se zanašali lastniki spletnih mest in podjetja, ki so ponujala SEO optimizacijo.

Leta 2014 so navade uporabnikov na rezultatni strani Googla precej spremenjene. Študija Eye Trackinga je pokazala, da moramo upoštevati, da smo se v tem času navadili uporabljati različne mobilne naprave, kjer proces branja (skeniranja) poteka povsem drugače. Če smo nekoč skenirali podatke v trikotniku, jih sedaj večinoma vertikalno – posledica mobilnih naprav, ki jih uporabljamo.

Prav tako ni poudarek več zgolj na samo prvih parih zadetkih, ampak uporabniki na rezultatni strani preletijo več vsebine, kot so jo pred devetimi leti, vendar za to porabijo precej manj časa. Google se pri tem trudi, da se uporabniki čim dlje časa zadržujemo na rezultatni strani in nam vedno znova dodaja nove funkcionalnosti (oglasi, prikaz fotografij, videoposnetkov, uporaba raznih oznak za različne članke, recepte, hotelske namestitve), ki omogočajo uporabniku več informacij in večjo interakcijo.

Kaj je torej pomembno, da nas uporabniki opazijo na rezultatni strani Googla?

  • SEO optimizacija je še vedno tako pomembna, kot je bila nekoč, vendar precej bolj v povezavi s samo vsebino, ki mora biti primerna in unikatna in nam da boljše pozicije na samem iskalniku.
  • Schema markup - ki omogoča dokaj jasno označevanje vsebine, ki se prikazuje med rezultati na Googlu (ocene hotelov z zvezdicami, število recenzij, ali komentarjev, cena). V primerih, ko so opisi na rezultatni strani imeli te elemente, se je klik na njih povečal za 15,5% v primerjavi z ostalimi.
  • Poznati morate namene vašega uporabnika, saj mu v tem primeru lahko z meta opisom podate informacije, ki jih pričakuje, ko vpiše iskalni pojem v Google in se v takšnem primeru odloči, da klikne na vašo povezavo, kljub temu, da niste prvi med rezultatnimi zadetki.
  • Kombinacija SEO in plačljivih prikazov še vedno dosega najboljše rezultate. Če imate visoke pozicije med rezultati na ključne besede in jim dodate še plačljive prikaze oglasov, boste s tem naredili največ za generiranje obiska, kot tudi za prepoznavnost

Leta 2014 pa se je precej spremenil tudi odnos iskalcev informacij, saj je samo 1% obiskovalcev kliknilo na drugo stran rezultatov na Googlu, kar pomeni, da če vas ni med rezultati na 1. strani, potem vas tako rekoč ni.

Celotna študija je na voljo - The Evolution of Google's Search Results Pages & Effects on User Behaviour

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.