ENKI poučuje: Optimizacija slik na spletnih mestih

Vse več spletnih mest je grafično dodelanih, polnih čudovitih slik, ki dopolnjujejo grafične zamisli oblikovalca. Vendar večje kot so slike, kvalitetnejše morajo biti, da ne iznakazijo izgleda spletnega mesta. A kvaliteta ne pomeni nujno potratne porabe prostora na spletnem mestu in posledično prenosa. Tu pa velikokrat nastane težava, saj veliko urednikov spletnih mesto to dejstvo zanemari in ne posveča pretirane pozornosti optimizaciji slik na spletnem mestu, kar lahko, zaradi daljšega nalaganja spletnega mesta, od obiska odvrne številne obiskovalce.

Vzemimo za primer spletno mesto polno predstavitvenih fotografij. Uredniki v večini primerov nalagajo slike v takšni ločljivosti, kot same slike so. V samih CMSjih se sicer fotografije lahko obreže, da dosežemo želeno velikost, vendar pa je najbolje, da samo ločljivost fotografij programsko spremenimo v namenskih programih.

Vzemimo za primer nekaj fotografij s spletnega mesta http://www.pexels.com (vse fotografije so zastonjske):

V izvirni ločljivosti in kvaliteti je skupna velikost teh fotografij 51,2 MB, in prenos bi pri povprečni hitrosti prenosa trajal več kot pol minute (preračunano s pomočjo http://downloadtimecalculator.com ).

Teh fotografij v polni ločljivosti zagotovo ne potrebujemo, temveč uporabimo takšno ločljivost, kot jo potrebujemo za prikaz določene fotografije (primer fotografije na vstopni strani www.enki.si)

 

Predvidena velikost te fotografije je 700x400px, zato ne bi imelo nobenega smisla, če bi na to mesto vstavili fotografijo velikosti 2800x1600px, zato jo pomanjšamo in po potrebi obrežemo z namenom, da dobimo fotografijo primerne velikosti. Orodje za obrezovanje je sicer na voljo tudi v uredniškem vmesniku CMSja (pri nas uporabljamo Drupal), če pa se že lotujemo optimizacije na računalniku, pa lahko to uredimo tudi v namenskem programu (npr. Adobe Photoshop, GIMP (brezplačna aplikacija, ki se trudi nuditi kar največ od tistega, kar ponuja tudi Photoshop)).

Recimo, da vse fotografije iz zgoraj omenjenih povezav pomanjšamo na velikost 700x400px, ki je primerna za prikaz v delu spletnega mesta, ki je prikazan zgoraj. Po spremembi velikosti in obrezovanju skupna velikost znaša 460 KB, kar je manj kot pol megabajta (od prvotnih 51,2 MB) in za več kot 50 MB manjše kot prej. Hitrost prenosa teh šestih fotografij je sedaj okrog 0.3 sekunde pri enaki hitrosti povezave kot prej.

Ogromno torej storimo že s tem, da fotografije pomanjšamo na ustrezno ločljivost, še korak dlje pa gremo, če te fotografije še dodatno kompresiramo (odstranimo nepotrebne meta podatke fotografije, npr. s kakšnim fotoaparatom je bila posneta, kakšen objektiv je bil uporabljen, goriščna razdalja in istale nastavitve). Odlična storitev za končno kompresijo fotografij je TinyPNG (povezava: https://www.tinypng.com ). Ko spustimo zgornje fotografije čez dodatno kompresijo, pridobimo s tem še dodatnih 140 KB, kar na koncu pomeni, da vseh šest fotografij zaseda 320 KB prostora, hitrost prenosa pa se zmanjša na vsega 0.2 sekunde.


Končna kompresija v spletni aplikaciji TinyPNG (www.tinypng.com)

 

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.