Drupal, vodilna platforma, še močnejša skupnost

Drupal je odprtokodna platforma za razvoj spletnih mest, ki omogoča enostavno upravljanje in objavljanje vsebine na splet, njegova uporaba pa je brezplačna. Uporablja se na več kot milijon spletnih straneh po svetu, tudi v Sloveniji pa je tovrstnih spletnih strani vse več. Drupalova skupnost, ki ves čas razvija in nadgrajuje platformo ter skrbi za varnostne luknje je zelo močna, kar ga postavlja v sam vrh.

Kaj je Drupal?

Drupal je odprtokodna platforma za razvoj spletnih mest. Z njim enostavno organizirate, upravljate in objavljate vsebino na splet. Uporablja se na več kot milijon spletnih straneh po svetu, med njimi sta tudi spletni strani Bele hiše in Amnesty Internationala, uporablja pa ga tudi Twitter za svojo stran za razvijalce. Primerna je tako za osebne kot poslovne strani, intranete, galerije, spletne trgovine, skratka lahko bi rekli, da za Drupal noben oreh ni pretrd.

Izdelan je bil pred nekaj več kot desetimi leti in objavljen pod licenco GPL. To pomeni, da ga  lahko brezplačno prenesete, uporabljate in popravljate. Ta način omogoča, da ga uporabniki vseskozi posodabljajo in nadgrajujejo z najnovejšimi tehnologijami kar jih splet ponuja.

Nekaj korakov pred drugimi platformami

Drupal ima mnogo zavidljivih prednosti. Na prvem mestu je vsekakor neomejena možnost razširjanja osnovnega nabora funkcionalnosti. Veliko število razvijalcev dnevno posodablja in dodaja module, ki jih lahko ostali uporabniki poiščejo in dodajo na svojo spletno stran. Prednost je tudi ta, da je več-uporabniški, kar pomeni, da glede na pravice, ki jih določi administrator, drugim uporabnikom omogoča spreminjanje in dodajanje vsebine na spletno stran. Torej lahko vsi, ki imajo pravice dostopa, kadarkoli, neodvisno od avtorja spletne strani, posodobijo ali kako drugače upravljajo s spletno stranjo, kar vsekakor  v prvi vrsti omogoča svobodo in ažurnost ter seveda odprte možnosti nadgradnje spletnega mesta v prihodnosti glede na specifične potrebe uporabnikov.

Izjemno zmogljiv je tudi pri serviranju vsebin na način, ki ga želijo iskalniki. Že osnovne konfiguracije dosegajo odlične rezultate pri spletnih iskalnikih. Če jim dodamo še posebna orodja, ki jih je razvila skupnost, je Drupal med najboljšimi na tem področju.

Poleg vseh že naštetih prednosti, pa je Drupal tudi izjemno varen. Na njem teče na tisoče visoko zmogljivih strani in tudi strani, ki so varnostno zelo izpostavljene. Prav zaradi tega, je predmet resnih varnostnih testov , tako ljudi iz skupnosti Drupal kot tudi varnostnih strokovnjakov širom sveta.

Drupal ima po celem svetu zelo močno razvito skupnost, ki šteje že preko 630.000 razvijalcev. Razvijalci ves čas skrbijo za nadgradnje, krpanje varnostnih lukenj in njihovo obveščanje ter razvoj sistema, vse to pa Drupal postavlja med vodilne platforme pri uvajanju novih tehnologij. 

Drupal v Sloveniji

Tudi v Sloveniji Drupal hitro pridobiva na imenu, vse bolj je tudi priljubljen med večjimi spletnimi agencijami, ki se oddaljujejo od lastnih rešitev, ki so težko konkurenčne platformi svetovnega nivoja, na njegovi platformi pa teče vse več spletnih strani,  med njimi je že stran Javnega holdinga Ljubljana in vseh povezanih družb, z Netkom nagrajeni strani Cevkovo mesto in Primavoda, pa tudi Iskratel, Petrol, Slovenske novice, Triglav skladi in še mnogo drugih.

V Sloveniji je Drupalova skupnost vse močnejša. Konec lanskega leta je bilo uradno ustanovljeno Društvo Drupal Slovenija, čeprav so se uporabniki Drupala že kar nekaj let redno srečevali na Drupal meetup-ih, ki potekajo v prostorih Kiberpipe, mnogo uporabnikov pa se redno udeležuje tudi večjih dogodkov po Evropi in svetu.

Letos so se uporabniki odločili za organizacijo Drupal Campa Alpe-Adria, ki je 13. in 14. aprila potekal na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Z Drupal campom so želeli meje zastaviti širše – ne le na področje Balkana. V dveh dneh je camp obiskalo okoli 300 udeležencev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Madžarske, Hrvaške, Srbije in drugih, ki so lahko izbirali med skupno kar 26 predavanji. Glavna govorca sta bila Jeffrey Mcguire iz ZDA, ki je govoril o poslovnih modelih znotraj odprtokodnih projektov, ter Florian Loretan, ki je predstavil novosti, ki jih bodo razvijalci in seveda tudi uporabniki, deležni s prihajajočo osmo različico platforme.

Odločitev za takšno poimenovanje dogodka je bila tako več kot upravičena in prinaša zelo pomembne možnosti sodelovanja med uporabniki Drupala na območju srednje Evrope in Balkana. 

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.