Drupal 8, zakaj pa ne?

 

Že skoraj leto dni je od uradnega izida Drupal 8. 19. novembra 2015 je luč sveta ugledala prva uradna različica novega Drupala. In kaj je drugače? Skoraj vse. V tem zapisu se bom dotaknil največjih sprememb z vidika uporabniškega vmesnika in pogledal, kakšne spremembe nova različica prinaša urednikom in administratorjem spletnih mest.

Prva in najbolj vidna sprememba se odraža v administratorski konzoli. Gumbi in postavitve so privlačnejši, največja sprememba je najprej vidna v možnosti postavitve orodne vrstice – ki je postavljena na levo stran, vendar jo lahko brez problema postavimo tudi na star, znani položaj – na vrh.

Slika 1: Primer postavitve orodne vrstice. Vir: https://www.drupal.org/blog/drupal-800-released

Struktura v menijih je bolj premišljena, strukturirana. Lažje se znajdemo in čeprav se sprva zdi, da je vse novo, pravzaprav ni, le vajeni smo bili suhoparnih in uporabniško okrnjenih starejših različic Drupala. In prav tu je bil za običajnega urednika spletnih mest narejen največji preskok, saj izboljšan, posodobljen uporabniški vmesnik pomeni lažji in uporabniku prijaznejši način vnosa vsebin. Čeprav so spremembe malenkostne, so opazne in intuitivne, k čemur največ pripomore izbirnik možnosti objave, ki je z dna uredniškega vmesnika prestavljen na mesto zgoraj desno, kar da uredniku takojšnji pregled nad možnostmi objave posameznega članka.

Slika 2: Primer vnosa vsebin. Vir: http://www.rolandu.com/2014/12/11/Drupal-8-first-look/

Tudi zahtevnejši uporabniki bodo hitro opazili razlike, predvsem pri pripravi uredniškega vmesnika za vnos vsebin, saj je priprava le-tega veliko prijaznejša in bolje strukturirana. Omogoča nam več neposredne svobode pri manipuliranju s polji za vnos vsebin in polji, ki to vsebino nato prikažejo. Če poenostavim – s treh korakov za spremembo neke lastnosti polja smo prišli na enega, za kar se lahko zahvalimo enostavnejšemu uporabniškemu vmesniku.

Slika 3: Urejanje polj za vnos vsebin. Vir: https://yellowpencil.com/blog/drupal7-vs-drupal8-vs-backdrop/

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.