Drupal 8 je pripravljen, pa smo nanj pripravljeni programerji?

V enem od prejšnjih zapisov je Sebastian popisal nekaj sprememb v administratorskem vmesniku, tokrat pa si oglejmo nekaj sprememb pod pokrovom Drupala.

V Drupal 8 je uradno ukinjena podpora brskalnikom Internet Explorer, starejšim od različice 9. Tu bi morda lahko ciljali tudi stopnico višje ter podprli šele IE10, kar bi omogočilo tudi rabo flexbox-a. Ta rez s preteklostjo prinaša kar nekaj prednosti. Drupal 7 je uporabljal XHTML označevalni jezik in smo morali HTML5 podporo dodati ročno, ali s pomočjo dodatnih modulov, Drupal 8 privzeto uporablja HTML5. Novejša je tudi različica jQuery knjižnice (zdaj 2.x, v bodoče pa celo 3.x).

Ena od največjih novosti pa je gotovo čisto nov sistem za pripravo predlog imenovan Twig. Ta prihaja iz programskega ogrodja Symfony, kar pomeni, da smo se poslovili od PHP predlog. Po eni strani je to drastična sprememba, ki še dodatno oteži prenos strani iz stare na novo različico Drupala (dejansko je treba temo pripraviti na novo), po drugi strani pa programerje resnično prisili v strogo ločevanje izgleda in vsebine od programskega dela. V Drupal 7 teme so se namreč hitro prikradle funkcije, ki bi pravzaprav sodile v zunanji modul. Poleg tega gre za nov jezik, kar bo pri prvih Drupal 8 projektih zagotovo podaljšalo čas izdelave.

Iz Symony v Drupal 8 prihaja še kar nekaj dodatnih komponent (Routing, Serializer, Validator, YAML, ...), drugačna pa je tudi stuktura Drupal 8 modulov. Moduli pisani za starejše različice so nezdružljivi, kar pomeni, da bo treba svoje lastne module za uporabo z novo različico prilagoditi. Enako velja za module, ki jih je prispevala skupnosti in uporabniki. Čeprav je Drupal 8 star že eno leto je še vedno veliko modulov, ki še nimajo Drupal 8 različice (npr. popularni Webform), oziroma so moduli v beta ali celo alfa stanju. Kar nekaj modulov, ki so med najbolj razširjenimi, pa je mesto zdaj našlo v jedru (Views, CKEditor, Webservices), razširjen pa je tudi nabor tipov polj.

Pred uporabo Drupala 8 v produkcijskem okolju vsekakor prej preverite, če so moduli, ki jih potrebujete na voljo ali pa poiščite alternative.

 

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.