Drugačne linije črkovnih družin na spletu

Splet se je v zadnjih letih končno ujel na raznolikosti črkovnih družin. Obogatene in dodelane strani kažejo svoje izbrane črkovne vrste na vsakem koraku. Včasih le Arial, Georgia, Helvetica, Tahoma, Times in še par varnih družin, od kar pa je Google začel svoj pohod s stranjo Google Fonts in kmalu za njim še sorodne strani, se je ta dimenzija za vse čase spremenila.

Spletni “Font shopi” kot so MyFonts, FontShop, Linotype itd., nam ponujajo skoraj vsako izdano pisavo na voljo tudi v spletni obliki (otf, ttf, woff, eot, svg). Nekoč smo si oblikovalci želeli večji nabor pisav, danes pa je že kar težava zminimizirati na tistih nekaj ustreznih - saj je število le teh skoraj neomejeno. Po vrhu pa je tisto zlato pravilo: “Dajmo uporabljat največ dva stila pisave”, letos nezaželeno. Rešitev: brskati in poskušati razne kombinacije. Strani se bahajo z bolj ali manj posrečenimi kombinacijami različnih črkovnih družin. Vsega preveč?! Ali ravno prav? Odvisno od okusa in funkcije izbrane pisave ali pa samo od trenda pač.

A načeloma ima vsak oblikovalec nabor družin, ki so mu ljubše in v ostale posega le ob posebnih priložnostih. Kar je dobro, saj jih zaradi pogostejše rabe bolje pozna in ve kako se le te obnašajo na spletu. Meni recimo najbolj ustrezata družini Open Sans in Roboto, ker sta stilsko dodelani, nudita ogromen nabor znakov, dobro berljivost in na spletu enostavno dobro deluje. Ker pa sem se odločil, da izstopim iz tega vzorca, sem se poigral z raznimi drugimi pisavami ( in prišel do nekaj zanimivih kombinacij.

Vse družine, ki sem jih uporabil, so iz strani Google Fonts in nudijo veliko kombinatornih možnosti. Omejitev le teh nam diktira okus in domišljija, vse drugo imamo na dosegu roke. 

Zaključek: večkrat začutim strah pri rabi neznanih in novih stilov, a menim, da moramo biti drzni, saj le tako pride do raznolikosti in s tem novitet, hkrati pa s spreminjanjem, spreminjamo tudi svoje dojemanje in okus, ki s časom, če si pustimo preseči lastne omejitve, dobimo nove zmožnosti dojemanja drugačnosti. Z drugačnim dojemanjem, pa lahko delamo drugačne stvari, ki niso uokvirjene v domače meje vsakomur znanega - napredek. Experimentirajmo, kombinirajmo, multiplicirajmo in maksimizirajmo ...a ne za silo drugačnosti, ampak za naraven zakon napredka :)

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.