Dobiček naj bo rezultat, ne cilj

Uporabniška izkušnja je v zadnjem desetletju redefinirala pojem poslovnega uspeha. Danes najbolj odmevna podjetja na prvo žogo ne žene težnja po dobičku, temveč izjemen fokus na uporabnike. Bili smo priča neverjetnemu zatonu gigantov kot sta Nokia in BlackBerry. Pokopalo jih je ravno to, da so se zanašali na svojo »denarno kravo«. Vrteli so se okoli dizajna, ki jim je dolga leta prinašal dobiček. Implementirali so minimalistične spremembe, vendar so pozabili, da je izdelek svoj vrhunec učinkovitosti na obstoječi platformi že zdavnaj dosegel.

Sočasno so se povzpela podjetja kot je Apple, ki so zavoljo uporabniške izkušnje pripravljena kanibalizirati celo lastne produkte. Najbolj konkurenčen izdelek iPodu ni bil plod kakšnega drugega podjetja, temveč njihov lasten - iPhone. Veliko ljudi se sprašuje, zakaj je Apple tako uspešen. V čem se sploh razlikuje od ostalih? Apple ima pri razvoju svojih naprav zaposlene ljudi, ki se ukvarjajo s podrobnostmi kot so, kakšen zvok klika bo oddal določen mehanski gumb ob pritisku nanj, kako glasen naj bo in kako močan pritisk naj bo sploh potreben. Ena izmed posebnosti iPhona je bila npr. sama velikost aparata, ki so jo zasnovali tako, da ga povprečen človek lahko praktično v celoti upravlja s palcem ene roke. Uporabnik se naštetega v končni fazi ne zaveda, ampak pomembno je le to, da ko aparat drži v roki, opazi, kako udoben je za uporabo. To je bil tudi eden izmed glavnih ciljev pri razvoju. Morda se sliši banalno, vendar je dejstvo, da se ravno tu skriva odgovor na prejšnje vprašanje. Dober dizajn ima v ozadju razlog, v nasprotnem primeru je zgolj dizajn.

Pri izbiri velikosti zaslona je seveda tudi Apple moral s časom upoštevati, da so se trendi uporabe spleta korenito spremenili. Imamo hitrejše in cenejše povezave do interneta, pri čemer je zaradi lažjega prenosa večje količine podatkov slike hitro nadomestil video in postal primaren medij, tako za oglaševanje kot tudi za komuniciranje in zabavo. Svet multimedijev je zrasel in z njim potreba po večjih mobilnikih.

Praksa dokazuje, da je uporabniška izkušnja postala ključni diferenciator pri uspehu, a mnoge to še vedno ne gane. Zakaj? Najbrž zato, ker je nekaj tako enostavnega in samoumevnega, da se zaradi tega pogosto pozabi: če ljudje uživajo v izdelku oz. storitvi, ga bodo še naprej kupovali in uporabljali.

Zadovoljstvo kupcev in naročnikov naj bo na prvem mestu

Bodite inovativni in vedno iščite priložnosti, da bodo ljudje z veseljem uporabljali vaše izdelke oz. storitve. Eden od načinov merjenja zadovoljstva kupcev in naročnikov je tako imenovan Net Promoter Score (NPS), ki ga med drugim uporablja tudi Apple. Ta sitem temelji na feedbacku vprašanja, ki je direktno zastavljeno uporabnikom: »Kakšna je verjetnost, da bi priporočili naše podjetje/proizvod/storitev prijatelju ali kolegu?«.

Dizajn ni nikoli zaključen

Ko na trg ponudiš svoj produkt, vsekakor ni čas za spanje, temveč za iskanje izboljšav in odpravljanje napak. Trendi se danes spreminjajo zelo hitro, zato se na vrhu obdržijo le tisti v koraku s časom.

Eksperimentiranje je nova norma

Poleg nenehnega iskanja izboljšav pa ključno vlogo pri uspehu igra eksperimentiranje z novostmi. Po tem so znana podjetja Google, Facebook in Twitter, saj ugotavljajo, da je to na dolgi rok ključ do uspešnega poslovanja. Pri Twitterju so potrebovali več let, da so oblikovali pravo platformo za svoje oglase, t.i. Ad API (Application programming Interface). Ti eksperimenti naj se držijo Gallovega zakona, ki pravi, da je za vsakim delujočim kompleksnim sistemom najprej stal dobro zastavljen enostavni sistem. Začnite torej z enostavnimi, manjšimi inovacijami in jih testirajte na trgu. Tako boste tudi sami sebi tekmec.

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.