DNS

DNS (Domain Name Server) v osnovi skrbi za pretvorbo ljudem prijaznih URL naslovov (npr. example.com) v računalnikom prijazne IP naslove (npr. 93.184.216.34).                                    

Ob registraciji nove domene, urejanju gostovanja ali pri prenosu spletne strani k drugemu ponudniku se bomo slej ko prej srečali z DNS zapisi. Večina boljših prodajalcev/ponudnikov domen ponuja tudi storitev gostovanja DNS zapisov vaših domen oz. vsaj nadzorno ploščo, kjer lahko opravimo osnovne nastavitve domene in nastavimo domenske strežnike.

Osnovni DNS zapisi

Za pravilno delovanje spletne strani na želeni domeni potrebujemo vsaj pravilno nastavljen A zapis, ponavadi pa je poleg tega nastavljen tudi CNAME zapis.

Pri zapisih se bomo vedno srečali tudi s parametrom (nastavitvijo) TTL (Time To Live), ki za posamezen DNS zapis pove koliko časa je zapis veljaven. TTL nastavimo v sekundah, tipična vrednost pa je med 3600s (1 ura) in 86.400s (1 dan), odvisno od tega kako hitro želimo, da je spremeba DNS zapisa vidna navzven. Primer:

TTL za A in CNAME zapis je nastavljen na 21600 (6 ur). Lastnik spletnega mesta zamenja ponudnika gostovanja, ob tem se spremeni strežnik ter IP naslov strežnika. Administrator spletnega mesta v DNS popravi zapise. Sprememba bo načeloma povsod vidna po šestih urah (nekje prej, nekje pa tudi pozneje).

 

 A

Najbolj tipičen in pogost je A zapis (tip), ki kaže na IP naslov strežnika (cilj). Primer:

A example.com => 93.184.216.34

CNAME

Če želimo povezati poddomeno s strežnikom, lahko pripravimo dodaten A zapis ali pa pripravimo CNAME zapis. Prednost CNAME zapisa je v tem, da ga v primeru menjave strežnika (oz. spremembe A zapisa načeloma ni treba spreminjati. Primer

CNAME www.example.com => example.com

MX

MX zapisi služijo usmerjanju elektronske pošte poslane na vašo domeno. Teh zapisov je lahko za zagotavljanje stalne dostopnosti tudi več. V vsakem primeru ima ta zapis dodaten številčni parameter (priority), kjer manjša številka pomeni višjo prioriteto v verigi in šele v primeru nedostopnosti tega strežnika bo njegovo mesto prevzel naslednji v vrsti.

A mail.example.com => 93.184.216.34

MX example.com => mail.example.com 10

V primeru, da za elektronsko pošto uporabljate kakšno od oblačnih storitev (Gmail, Office 365, ipd.), boste pri ponudniku storitve dobili podrobna katere zapise morate dodati v DNS, da bo storitev pravilno delovala.

TXT

TXT zapis na domeni ali poddomeni lahko hrani poljubno besedilo, zunanje aplikacije ali servisi pa lahko to informacijo preberejo. Zapis se pogosto uporablja za SPF (Sender Policy Framework), ki pove kateri strežniki lahko v imenu domene pošiljajo elektronsko pošto (uporabno v primeru uporabe servisov za novičarske liste npr. Mailchimp). Primer:

TXT example.com v=spf1 include:servers.mcsv.net ?all

Zadnje na blogu!

Preberite, o čem pišemo

Partnerji nam zaupajo, ker vedno najdemo prijazne, intuitivne in strateške rešitve za končnega uporabnika. Dobrodošli, da vas navdušimo.